szerző:
hvg.hu

Az Opus–Konzum–csoport részéről több nemzetközi befektetési szolgáltatóval tartják a kapcsolatot.

2019 első felében megjelenhet a nemzetközi tőkepiacon a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus–Konzum-csoport – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese.

Szóba került, hogy a múlt héten lezárták a Konzumnál is a tőkeemeléseket a korábban Leisztinger Tamás tulajdonában lévő szállodaportfólió követelésállománya és a Balatontourist-csoport apportjával, ezzel kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes azt mondta, hogy a Konzum ma nagyon erős turisztikai portfólióval rendelkezik: a Hunguest Hotel Zrt.-vel együtt 18 belföldi és öt külföldi szálloda tulajdonosa, emellett közvetlen konszolidációs körébe tartozik a Balatontourist, a legnagyobb tó körüli kempingüzemeltető vállalat.

Ma a Konzum már nem az a vállalat, amely tavaly ilyenkor volt

– jelentette ki Fekete Péter.

A pénteken lezárt tőkeemelés-sorozattal becslésük szerint 250 milliárd fölé emelkedett az Opus saját tőkéje. De ez is csak konzervatív becslés, amelyet a dece­m­beri zárómérleg elkészítése után lehet majd pontosítani.  Úgy számolnak, hogy a Konzum beolvadásával 350-400 milliárd forintos kapitalizációval 320 milliárd fölötti saját tőkéjű céggé válik az Opus.

A G7 korábban arról írt, hogy a tőzsdei tranzakció lezárultával 300 milliárd forintnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá.

Az interjúban szóba került a médiaportfólió értékesítése is, Fekete Péter ezt azzal indokolta, hogy "mint befektetési holding, folyamatosan keressük, hogy melyek azok az iparágak, amelyek stratégiai jelentőségűek és jók a növekedési kilátásaik. A jelenlegi portfólióelemek jól működnek együtt, a médiavállalat azonban nem rendelkezik hasonló potenciállal." 

Számos tényező mellett ezért is döntöttek úgy, hogy a portfóliót még most értékesítik, az abból származó bevételt pedig a Mátrai Erőművet tulajdonló Status Power Invest Kft. 55 százalékos üzletrészének megvásárlására fordítják – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást