szerző:
hvg.hu

Az osztrák főváros nemrég kivívta a világ leginkább kellemesen lakható városának járó címet. Ausztria 1,8 milliós fővárosa remekel a tömegközlekedésben, műemlék-épületekkel, legendás múzeumokkal, pezsgő, modern kulturális élettel rendelkezik. De amiért megelőzött sok más metropoliszt, az elsősorban a relatíve olcsó lakhatás.

 Márpedig a csúcs elitet leszámítva, ez az egyik legfontosabb kiadási tétel a civilizált nyugati országok középosztályai számára. Ebben a kategóriában Bécs verhetetlen. Történelmi hagyományai vannak, csaknem száz évre visszanyúlóan, a szociális lakásépítésnek, a „vörös”, vagyis szociáldemokrata kormányzású Bécsben. Jelenleg az osztrák főváros lakóinak hatvan százaléka olyan lakásban lakik, amelynek a bérét törvénnyel maximalizálják. Összességében Bécs lakóinak 80 százaléka él bérlakásban, mert egy közhasznú magáncég is beszállt a szociális lakásprogramba. A „Wiener Wohnen” vállalatról van szó. Ez a cég az egyik társzervezője annak az e heti, bécsi konferenciának, amely az európai lakásválságról szól. Mert a legtöbb európai nagyváros a privatizációt választotta: eladta a szociális lakásokat a magánbefektetőknek, ezért aztán az árak az egekbe szöktek. Párizsban és Londonban 26 euró a négyzetméterenkénti ár, Koppenhágában és Barcelonában 17, de még Prágában is 13 euró. Eközben Bécsben még ma is csak 9,6 euró.

 Az AFP-nek nyilatkozott egy 72 éves bécsi polgár, aki a 90 négyzetméteres lakásáért csak 300 eurós lakbért fizet. Igaz, ő részesül abban a kedvezményben, amely az évtizedek óta itt lakókat illeti meg. Ráadásul az ausztriai bérek és nyugdíjak még uniós összehasonlításban is kiemelkedőek, egyszerűen értelmetlen összehasonlítani a hasonló magyar juttatásokkal. Bécsben ma összesen 220 ezer lakást tart fenn az önkormányzat és az ugyancsak közhasznú magáncég, a Wiener Wohnen további 200 ezret. Eközben a magánszférában, mert Bécs vonzza a gazdag külföldieket is, 2008 és 2016 között 42 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

 A bécsi önkormányzat most egy elég drasztikus adóval igyekszik megakadályozni az ingatlanspekuláció térnyerését. Egyébként az olcsó bérlakások fenntartását eddig is alapvetően a bécsi működésű cégekre kivetett adókból finanszírozták. Eközben Magyarországon a szociális lakásépítés, mint a legszegényebbeket támogató állami eszköz, de facto, nem létezik. Csak zárójelben: abban a Franciaországban, ahol most egy, a rendszer elleni lázadásnak tekintett tiltakozás zajlik, emberek milliói laknak államilag támogatott olcsó, három- négy szobás bérlakásokban. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz