Válasz Online: Schmidt Mária a Ponyvaregényből üzenhetett a KESMA-főnöknek

Válasz Online: Schmidt Mária a Ponyvaregényből üzenhetett a KESMA-főnöknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schmidt Mária járt pórul a kormánypárti médiabirodalmi belső átszervezésekkel, a kormányoldal pozíciót vesztett emberei a XXI. Század Intézetben nyalogatják sebeiket, írja a Válasz Online. Várhatóak további változások is, de egyelőre a Mandiner nyomtatott hetilappá válása tűnik a legvalószínűbbnek.

Leginkább Schmidt Mária járt pórul a kormányközeli sajtóbirodalom átszervezéséből, írja a Válasz Online összefoglaló cikke, a XXI. század Intézet elefántcsonttornyába száműzött történész ezért aztán az átadás-átvétel idején Figyelőben egy Ponyvaregény-idézettel üzent azoknak, akikre haragszik: „Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok!”

©

A cikk a KESMA-átalakítást és utórezgéseit veszi át. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) közfelkiáltással megkapta a kormánymédia túlnyomó részét, majd megindultak a személycserék. Most a KESMA leghatalmasabb embere Liszkay Gábor elnök és Csermely Péter tartalomigazgató, Schmidt Mária és emberei pedig vissza kellett vonuljanak.

Schmidt állítólag a KESMA-felajánlásokat sem tartotta jó ötletnek, de állítólag Liszkayn minden ellenállása megbukott – neki szól állítólag a Ponyvaregény-üzenet. Lapja, ahonnan kiszorult, a Figyelő újra gazdasági lap lesz, a Schmidt-féle túl sok botrányt okozott (például Soros-kutatók listázása elhunytak neveivel). Ráadásul az eladások is katasztrofálisak voltak, és politikailag sem hozott semmit – a lap idéz egy forrást:

"egyetlen, közepesen forgalmas közlekedési csomópontra kihelyezett óriásplakát többet hozott, mint a komplett Figyelő".

Az Echo Tv–Hír Tv-összeolvadás emberi hátterét a hvg.hu írta meg először: 180 embert rúgtak ki a Hír Tv 200 fős stábjából, tehát gyakorlatilag az Echo megy tovább Hír Tv néven. A Válasz cikke idéz kirúgottaktól: "Tragikomikus, hogy ugyanazok, akik most kirúgtak, a tévé tavalyi visszavételekor (amikor a Fidesz demonstratíve ünnepelt – a szerk.) még könyörögtek, hogy maradjunk, hogy működtethető legyen az üzem”. A legfőbb szempont a lojalitás volt, a legtapasztaltabb operatőröket is kirúgták.

Kivan
©

A XXI. Század Intézetben nyalogatják most a sebeiket a pozícióikat vesztők: Lánczi Tamás volt Figyelő-főszerkesztő, Kiszelly Zoltán, Deák Dániel, és a Századvég Alapítványból G. Fodor Gábor érkeztével és annak átprofilozása miatt távozók -

„A XXI. Század Intézet lett az a hely, ahol a Figyelő-árvák és a Századvég-károsultak egymásra találtak”,

ezt szintén egy forrás nyilatkozta a Válasznak. Lánczi és G. Fodor nem kedvelik állítólag egymást, ezért a XXI. Század Intézet rivális agytrösztként is felfogható.

Rengeteg pletyka terjed a jövőt illetően, a legvalószínűbb, hogy a Mandinerből nyomtatott hetilap lesz, de ez már egy ideje kering. A Lokál megszűnése, Ripost és Bors összevonása kevésbé valószínű, inkább csak rémhír, bár állítólag Liszkayék nem szeretik a Ripost-pápa Ómolnár Miklós legalja módszereit (a vérbulvár cikkek mellett olyan övön aluli eljárások, mint Nagy Blanka jegyeinek kiteregetése).

A cikkre reagált a Borsonline, a következőket:

"1. Nem szűnik meg a Lokál.

2. Nem indul újra a Metropol.

3. Nem lesz összevonva a Bors és a Ripost.

4. Nem lesz „konszolidálva” a 888.hu"

(Emlékeztetőül, az Origo a KESMA megalakulásakor a következőket írta: "Míg a jobboldalon óriási előrelépés van, a médiumok fenntarthatósága erősödik, nincsenek profitelvárások, nincsen létbizonytalanság, addig a baloldali liberális médiumok vergődnek, külföldi tulajdonos vagy külföldi támogatás nélkül alig tudják fenntartani magukat." Aztán kilőtték az Echo TV-t, Magyar Időket, bajban a Magyar Krónika...)

Hozzászólások