Beintettek a milliárdosnak: munkaidő reggel kilenctől este kilencig hat napon át?

Beintettek a milliárdosnak: munkaidő reggel kilenctől este kilencig hat napon át?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Szétkapták a leggazdagabb kínai 72 órás munkahétről kiszivárgott tervét. 996 – ez a szám drámai vitákat vált ki Kínában, ahol a munkaetika régóta foglalkoztatja a közvéleményt. Jack Ma, az Alibaba alapító atyja arra szólította fel a világ legnagyobb internetes kereskedő cégének embereit, hogy tekintsék természetesnek azt, hogy napi 12 órát dolgoznak, hat napon keresztül.

 “Ha nem vagytok készen erre, ha csak napi nyolc órát akartok dolgozni, akkor minek jöttetek az Alibabához?” – tette fel Jack Ma a költői kérdést egy belső tanácskozáson, amelynek a tartalma kiszivárgott, és nagy vitát váltott ki az 1,4 milliárd lakosú Kínában. A Weibón, a kínaiak Twitterén szivárgott ki az információ, és ott is bontakozott ki a vita, melyről a New York-i Bloomberg is beszámol. Annak idején ugyanis a New York-i tőzsde legnagyobb éves sikere volt az Alibaba bevezetése a globális piacra. De milyen áron?

996 – expresszjárat a traumatológiára!

Ezt írta sok kínai a Weibon reagálva Jack Ma egyértelműen a munkára koncentráló felhívására. A hozzászólók érdeklődnek aziránt, hogy az Alibaba alapító atyja vajon miből is szerezte 40,1 milliárd dolláros vagyonát? A hivatalos verzió az, hogy Jack Ma egyszerű angoltanár volt Hangcsou városában, ahol felfedezte az internetet. Kínában elsőként kezdett az interneten vállalkozni: ebből lett a világ legnagyobb kereskedőcége a világhálón. Ezt a sztorit el lehet hitetni a világban, de Kínában nem. A Mennyei Birodalomban mindenki tudja, hogy az országot vaskézzel kormányzó kommunista párt támogatása nélkül semmi sem működhet a hatalmas piacon. Jack Ma a kommunista párt tagja és élvezi Hszi Csin-ping elnök támogatását. Olyannyira, hogy az első G20-találkozót, melyet Kínában rendeztek meg, épp Hangcsou városában tartották meg. Jack Ma előbb találkozott Donald Trump elnökkel a Trump toronyban, New Yorkban, mint Hszi Csin-ping elnök.


A 996 népszerűsítésével a pekingi kormányzat irányvonalát képviseli Kína leggazdagabb embere. A 996 annak a rövidítése, hogy reggel kilenctől este kilencig kell dolgozni egy héten hat napon keresztül. Mindezt jóval kevesebb pénzért, mint amennyit Jack Ma megszerzett. Kína számára a kínos kérdés az, hogy ki akar heti 72 órát robotolni azért, hogy az elit vagyona tovább növekedjen? Nemcsak Jack Ma dollármilliárdos, de a kínai kommunista párt vezetői is. Ez olykor a nyilvánosság számára is kiderül: amikor korrupciós ügyben lecsukták a legfelső vezetés egykori belügyi főnökét, akkor a nyomozók 90 milliárd jüanos vagyont foglaltak le. Ez amerikai dollárban több mint 12 milliárd.


Ilyen körülmények között munkaalapú társadalomról prédikálni enyhén szólva képmutatásnak tűnik. De Kínában, ahol a kommunista párt irányításával építik a kapitalizmust, nem ez az egyetlen anomália. Csakhogy ez az emberek bőrére megy: a heti 72 órás munkaidő kicsinálja a munkavállalók többségét. Tudja ezt Jack Ma is, aki csak egy belső tanácskozáson buzdította az Alibaba munkatársait a 72 órás munkaidőre. Csakhogy az informatikai forradalom idején nehéz titokban tartani a főnökség valós szándékait. Ezért aztán Kína leggazdagabb embere kapott anyait-apait azért, mert arra buzdította az Alibaba dolgozóit, hogy dolgozzanak 72 órát egy héten.