Magyar Hang: Négymilliárdnyi közbeszerzést nyert egy panellakásba bejelentett cég

Magyar Hang: Négymilliárdnyi közbeszerzést nyert egy panellakásba bejelentett cég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap szerint a megbízók „ jellemzően fideszes önkormányzatok, vagy állami fenntartású" intézmények.

Egy év alatt négymilliárdnyi közbeszerzést nyert egy hajdúböszörményi panellakásba bejelentett cég, állítja a Magyar Hang. A lap számításai szerint a Tömb 2002 Kft. 2018-ban 29 tenderen több mint négymilliárd forintnyi megrendelést kapott. A megbízók pedig „ jellemzően fideszes önkormányzatok, vagy állami fenntartású, a kormányhoz lojális vezetők által irányított intézmények” - írják.

A cég 2002-ben kis takarító betéti társaságként kezdte, mára a takarítás és karbantartás mellett energetikai felújításokra, kisebb-nagyobb építési beruházásokra kiírt közbeszerzéseken is nyernek. Ennek ellenére a Török Imre és felesége tulajdonában álló vállalat máig egy hajdúböszörményi panellakásba van bejegyezve, aminek kaputelefonján a lap információi szerint Mező Barna neve szerepel, aki a földhivatali irat szerint tulajdonosa is a lakásnak.

A kft-ről 2012-ben a Magyar Narancs írt cikket, ők akkor azt állították, hogy Török Imre nem más, mint Mező Barna sógora, a Tömb szó pedig neveikből ered.

A Magyar Hang kikérte a tavaly elnyert megrendelések dokumentumait és adatait, ez alapján feltűnő, hogy a Tömböt gyakran teljesen vagy részben ugyanazon cégek társaságában hívják meg közbeszerzési eljárásokra. Állandó riválisai a szintén hajdúböszörményi GÉSZ-2000 Kft., a hajdúnánási Nyak-Ép Kft., illetve a debreceni Barna Bau Kft., a Dryvit Profi Kft. és az Universal Bau Bt.

Még a Pest megyei Aszód javítóintézetének energetikai felújítására (183 millió forint) is ez a cégközösség kapott ajánlattételi felhívást, de ezt is a Tömb vitte. Ugyanúgy, mint a berettyóújfalui tankerületben egy-egy derecskei, hajdúszoboszlói, hosszúpályi iskola és egy püspökladányi kollégium 135 milliós felújítási munkáit. Hajdúböszörményben pedig a tíz iskola renoválására kiírt, összesen 464 millió forintos pályázaton kilenc esetben csak az Universal Bau Bt.-t kellett megelőznie – mindannyiszor sikerült.

A Tömb riválisai az iratok alapján változatos okok miatt hullanak el. Akadnak cégek, amelyek végül nem pályáznak, másokat hiába szólítanak fel hiánypótlásra, elfelejtik leadni. Ha több vállalkozásnak van érvényes ajánlata, az értékelési szempontok alapján a Tömbé a legjobb.

A lap emlékeztet annak a jelentőségére, hogy kiket hívnak meg közbeszerzésekre. Mint írják, önkormányzatoknál ez a testület vagy a polgármester hatásköre, de kistelepüléseknél, intézményeknél a tanácsadók „visznek” cégeket is. A Tömb a tavalyi 29-ből több ilyen tendert húzott be.

Hozzászólások