Hirtelen lefaragtak 80 milliárdot a tervezett új gigakézicsarnok árából

Hirtelen lefaragtak 80 milliárdot a tervezett új gigakézicsarnok árából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány határozott a maximális árról, a kivitelezői ajánlatok sokkal olcsóbbak lettek.

Nagyot estek a 2022-es férfi kézilabda-Eb budapesti helyszíneként felépülő, multifunkciósra tervezett csarnok kivitelezési pályázati árai – szúrta ki a Napi.hu.

A 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság egyik helyszíneként ugyanis a kormány döntése szerint új, több mint 20 ezer férőhelyes multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot építenek Budapesten, az aréna helyszínének a IX. kerületben, a Volán-buszpályaudvar melletti telkeket nézték ki, a területet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint 42 millió euróért, mintegy 13,6 milliárd forintért vette meg az állam. 

A csarnok építésének határideje 2021. november 30., és bár korábbi számítások 115 milliárdos beruházásról szóltak, augusztus végén a kormány arról határozott, hogy a beruházás teljes költsége nem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 544 millió forintot.

A júliusban elindult, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésre öt céget hívtak meg: a Mészáros Lőrinc és gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-t, a Garancsi István-féle Market Építő Zrt.-t, a déli határkerítést építő és a Kispest focicsapatát megvásárló metALCOM Zrt.-t, a Tiborcz István volt üzlettársa tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft.-t, és a KÉSZ Építő Zrt.-t.

A fővállalkozók az első körben 115,8 milliárd és 159,9 milliárd forint közötti árajánlatokat tettek, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentumok szerint a második, augusztus 29-én zárult ajánlati körben viszont már több tízmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatokat. Az egyösszegű nettó ajánlati árak (amely tartalmazza a 775 milliós tartalékkeretet is) 78,7 és 81,5 milliárd forint között szórtak. A legdrágább ajánlatot a metALCOM adta, a legolcsóbbat pedig a Market.

A nyertes ajánlatot még nem választotta ki a beruházás építtetőjeként eljáró KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., vélhetően még pár milliárdot faragnak az ajánlatokon, hogy a nyertes ár beleférjen a kormány által megszabott bruttó 101 milliárdos, azaz nettó 74 milliárdos keretbe – teszi hozzá a lap.

Hozzászólások