A Netflix kivetette a hálóját: elindult a magyar nyelvű szolgáltatás

A Netflix kivetette a hálóját: elindult a magyar nyelvű szolgáltatás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Immár magyarul szól a magyarokhoz a Netflix, máris sok a szinkronos vagy feliratos film és sorozat, amik köre folyamatosan bővül. Év végére 50 magyar gyártású film fog bekerülni a katalógusba. Az előfizetési díjon nem emelnek.

Magyarországra is honosította magát a világ legnagyobb streaming-szolgáltatója, a Netflix október 4-e, 0 óra 1 perccel kezdődően. Ez három dolgot jelent:

Nagyon komoly változásról van szó, korábban Magyarországról csak olyanoknak volt értelme előfizetni a szolgáltatásra, akik tudnak valamelyik nagy, már honosított nyelven, praktikusan angolul. A felhasználói felület kezelése nem nagy ördöngösség, de magyar feliratok és/vagy szinkronok híján nem igazán akadt mit nézni.

Magyarország szinkronország

A feliratokat és a szinkronokat több magyarországi céggel készítteti a Netflix. A saját gyártású filmek és sorozatok esetében a helyzet egyszerű, ezeket mindössze még egy nyelvre feliratoztatni vagy szinkronizáltatni kell. A szolgáltató katalógusában azonban sok bérelt tartalom található, köztük régebbi filmek és sorozatok, amelyekhez már készült Magyarországon szinkron, amit a közönség főleg egyes népszerűbb címek esetében megszokott. Ezek újraszinkronizáltatása furcsán érheti a felhasználókat – ismerte el a hvg.hu kérdésére Henning Dorstewitz, a Netflix régiós kommunikációs igazgatója. Például a magyarok megszokták, hogy Rachel a Jóbarátokban (aminek streamelési jogáért a Netflix fizet, állítólag tengernyi pénzt) Kökényessy Ági hangján szólal meg, furcsa lenne, ha más hangján hallanák beszélni, vagy ha ugyanazokat a poénokat más fordításban hallanák.

©

A helyzet azonban nem egyszerű, a szinkronokat és a feliratokat is szerzői jog védi, így az a kérdés, a már meglévő magyar szinkronok kinek a tulajdonában vannak, és meg lehet-e őket szerezni. A Netflix alapból nem akar újraszinkronizáltatni tartalmakat, de a szerzői jogi kérdések miatt esetenként kell eldönteniük, mi lesz a megoldás.

A felhasználók egyébként legalábbis idővel sok szinkronos tartalomra számíthatnak, Magyarország ugyanis „szinkronország” – a lakosság jelentős része szívesebben nézi így a filmeket és a sorozatokat, mint eredeti nyelven, felirattal. Lengyelországra ennek az ellenkezője igaz. A szinkronok esetében minden országban igyekszenek odafigyelni a helyi lakosok igényeire, például hogy egy adott külföldi színésznek van-e bejáratott, megszokott szinkronhangja.

Magyar filmeket visznek a nemzetközi porondra

A magyar gyártású tartalmak Magyarországról természetesen korlátlanul elérhetőek lesznek, de a filmek egyikét-másikát a Netflix nemzetközi szinten is terjeszteni fogja – mondta el a hvg.hu-nak Székely Dorottya, a cég régiós tartalommarketing menedzsere. Ez komoly lehetőséget jelenthet sok magyar filmesnek: a műveiket így az egész világon megismerhetik. Ráadásul a Netflix felhasználói felülete nem reklámozza, hogy melyik országban készült az adott tartalom, ha a felhasználó nyelvére van fordítás (szinkron és/vagy felirat, ezekre nemzetközileg terjesztett magyar nyelvű tartalmak esetében nyilván szükség lesz) már a cím is az ő nyelvén jelenik meg. Minden további nélkül előfordulhat, hogy a felhasználó csak menetközben, a színészek szájmozgása és a szinkron eltérése miatt jön rá, hogy nem a saját nyelvén készült tartalmat néz.

©

Az megint csak jogi kérdés, mely magyar tartalmak lesznek elérhetőek nemzetközi szinten, illetve pontosan mely országokban. Ez fordítva is igaz, akadnak olyan filmek, amiket mondjuk az USA-ban található eszközön el lehet érni Netflixen, de Magyarországról nem, mivel a magyarországi jogok másnál vannak. Sőt sorozatok esetében még évadok szintjén is jelentkezhetnek ilyen különbségek.

Áremelés nem lesz

Az átlagember számára a nagy kérdés persze, hogy akkor most megéri-e előfizetni a Netflixre. Nos, az első hónap ingyenes, szóval kipróbálni egész biztosan nem árt. Utána:

Ezek az árak nem változnak a magyarországi fejlesztések miatt – ígérte meg Henning Dorstewitz.

Szóval nagyjából annyit kell a Netflixért fizetni, mint egy kábeltévé-csomagért, viszont nincsenek reklámok, az összes tartalmat bármikor el lehet indítani, meg lehet állítani. Világszinten mára nem kevés ember teljesen lemondott a hagyományos kábeltelevízióról egyik vagy másik (esetleg több) streaming-szolgáltatás javára, az angolban erre kifejezés is van, a „cord cutting”, ami magyarul körülbelül annyit tesz, hogy „kábelvágás”. Persze aki streaming-szolgáltatásra cseréli a kábelelőfizetését, annak le kell mondania a kábelcsatornákon elérhető közvetítésekről, vetélkedőkről, saját gyártású sorozatokról stb. Persze semmi sem zárja ki, hogy valaki egyszerre több szolgáltatásra fizessen elő.

Nem félnek a konkurenciától, pedig kéne

Azért érdemes észben tartani, hogy bár a Netflixen szó szerint egy életre elég tartalom van, összetétele épp drasztikus változáson megy keresztül. Több nagy médiacég indít ugyanis saját streaming-szolgáltatást, ezért kivonják tartalmaikat a Netflixről, hogy saját szolgáltatásaikat erősítsék velük. Elsősorban a Disney-t érdemes megemlíteni, ami többek közt a Marvel- és a Star Wars-franchise-ok tulajdonosa. De saját szolgáltatást indít a WarnerMedia is, és az NBCUniversal meg az Apple. És ott vannak a Netflix már működő nagy konkurensei, az HBO és az Amazon (előbbi Magyarországon a legjelentősebb szereplő).

©

Úgyhogy hamarosan az a helyzet fog előállni, hogy ha valaki Star Wars-filmeket és sorozatokat is szeretne nézni, meg a Netflix saját gyártású tartalmait is, akkor mindkét szolgáltatásra elő kell fizetnie. (Már ha nem akar illegális eszközökhöz nyúlni.)

A Netflixnél hivatalosan nem félnek a konkurenciától, a hvg.hu ezt firtató kérdésére Henning Dorstewitz azt válaszolta, előfordult már, hogy egy Magyarországhoz hasonló piacon komoly versenytárs lépett be melléjük, mégsem tapasztaltak visszaesést. Dorstewitz szerint nem zéróösszegű játékról van szó, minden szereplőnek a „torta növelése” az érdeke – vagyis hogy minél több ember fizessen elő streaming-szolgáltatásokra. Ha a Netflix bérelt tartalmakat veszít, az egyben azt jelenti, hogy több pénze marad egyedi, minőségi saját gyártású tartalmak előállítására – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Dorstewitznek abban persze igaza van, hogy a streaming-piac nem zéróösszegű játék, de azért nyilván korlátos. Még az USA-ban is akadnak potenciális, bevonható felhasználók, és vannak a világon bőven szinte szűz területek, mint Magyarország. Kérdés, lehet-e annyi új előfizetőt szerezni, amennyi el tud tartani annyi szolgáltatást, ahány piacra készülődik? A válasz szinte biztosan: nem. Ráadásul kizárt, hogy a felhasználók tömegei lennének készek 3-4-5 streaming-szolgáltatásra előfizetni. Úgyhogy öldöklő küzdelem várható a streaming-piacon, és nem fog minden szereplő állva maradni. Jelenleg a Netflix a legnagyobb, legrégibb, legtapasztaltabb játékos a pályán, úgyhogy jó esélyekkel vághat neki a küzdelemnek.

Reklámok és programcsomagok: új korszak jöhet a Netflix és vetélytársai harcában

Komoly kihívókat kap a netes tévézés királya, a Netflix. A streaming-szolgáltatók kínálatában megjelennek a kábeltelevíziózásból ismerős tartalomcsomagok, és alacsonyabb előfizetési díjért cserébe a reklámok. A verseny fogja eldönteni, életképesek-e ezek az üzleti modellek.

Magyarország a régióból a harmadik

Ami Magyarországot illeti, a Netflix nem hozza nyilvánosságra, jelenleg hány előfizetője van innen – ahogy országonkénti statisztikákat egyáltalán nem közölnek. A cég képviselői arról sem akartak beszélni, milyen számokat tartanak elérhetőnek, illetve szeretnének elérni.

Az biztos, hogy Magyarországon körülbelül 3 millió vezetékes internet-előfizetés van, már több mint 70 százaléka nagysebességű. Vagyis ennyi potenciális előfizetője van a Netflixnek és a többi streaming-szolgáltatónak. A Netflix 151 millió meglévő előfizetéséhez képest ez nem nagy szám, de azért nem elhanyagolható. A háztartások átlagos létszáma Magyarországon a KSH adatai szerint 2,3 fő, így elvileg potenciálisan 6,9 millió magyart érhetnek el – a tényleges szám ennél azért kisebb, a szegényebb (internettel rosszabbul ellátott) rétegekben a háztartások népesebbek, a gazdagabb rétegekben kevésbé népesek. És ugye jönnek a konkurensek, a Netflixnek érdemes még azelőtt nyitni az új piacokon, hogy megérkeznének. Közép-Kelet-Európában Lengyelország és Románia után Magyarország a harmadik, ahol a Netflix lokalizált verziót indított, tehát a régióban nagyjából lakosságszám alapján haladnak a nagyobb országoktól a kisebbek felé (Csehország lakossága valamivel nagyobb, mint Magyarországé). Ez így logikus, a lokalizált változat kialakítása és fenntartása (folyamatosan új szinkronok és feliratok gyártatása) nem olcsó mulatság, annál költséghatékonyabb, minél több felhasználónak készül. Azért lesz idejük berendezkedni Magyarországon, a Disney szolgáltatása novemberben ugyan elindul, de Kelet-Európába legkorábban valamikor 2020-ban jut el.

A cég külön irodát nem tervez nyitni Magyarországon, a magyar ügyeket is az amszterdami központból irányítják majd. Jó eséllyel az sem fog változni, hogy a magyar felhasználóknak a számlát a Netflix holland leánya állítja ki. A cégnek értékelhető magyar leányvállalata nincs, az előfizetési díjak után a magyar állam megkapja a neki járó forgalmi adót (áfát), de ezen kívül a bevételeket Hollandiában könyvelik el.

Hozzászólások