Az összeomlás határára került az egyik legnagyobb brit légitársaság

Az összeomlás határára került az egyik legnagyobb brit légitársaság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha a Flybe csődbe megy, négy hónapon belül ez lesz a második összeomló brit légitársaság.

Felszámolhatják brit Flybe légitársaságot, a megmentéséért viszont ezúttal a brit kormány is bevetheti magát, írja a Sky News.

A Flybe az Egyesült Királyság egyik legnagyobb légitársasága, amely alig egy évvel azt követően került az összeomlás határára, hogy a Virgin Atlantic kisegítette a veszteséges brit céget.

A Sky News a saját iparági forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy az Ernst & Young (EY) könyvvizsgáló cég bármikor készen áll felszámolni a Flybe-t, amint szükség lesz rá.

A Flybe 75 repülőgépet üzemeltet, és több mint 80 repülőtérre repül az Egyesült Királyságban és Európában. A vállalat csődjével több mint kétezer munkahely szűnhet meg, ezért egy céghez közeli forrás szerint a brit közlekedési minisztérium, illetve az üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium is dolgozik azon, hogy kitalálják, vajon a brit kormány tud-e segíteni a cégnek.

A Flybe a hírek felröppenése után közleményében azt írta, hogy folytatják a repülést, a pletykákat és a spekulációkat pedig nem kommentálják.

Ha a Flybe valóban tönkremegy, akkor négy hónapon belül ez lesz a második nagy légitársaság összeomlása. Szeptemberben a Thomas Cook Group csődjét jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal.

Az erős verseny és az alacsony haszonrés miatt az elmúlt években több európai légitársaság is csődbe ment: 2017-ben az Air Berlin és a Monarch Airline, majd az izlandi Wow Air és a francia Aigle Azur.

A piac változásainak részeként még 2019 november végén a Ryanair megszüntette budapesti bázisát, majd a magyar fővárosból üzemelő járatait a március óta Buzz márkanév alatt működő lengyel leányvállalatának adja át. A hvg.hu több több légügyi szakértőt is kérdezett arról, hogy mi motiválhatta a lépést.

(via Portfolio)

Hozzászólások