1300 milliárd forintot bukott az állam a vagyonkezelésen

1300 milliárd forintot bukott az állam a vagyonkezelésen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc év alatt másfélszer annyi volt az állami vagyonkezelés összkiadása, mint amennyi bevétel jött.

Évente nettó 150 milliárd forintot költ el a kormány az állami cégek és részesedések fenntartására – számolt a Népszava.

Egész pontosan 1298 milliárd forintot vitt el 2011 és 2018 között az állami vagyon kezelése, a tavalyi adatokat még nem adta ki a kormány. A vizsgált időszakban 2265 milliárd forint volt a kiadás, és 967 milliárd forint bevétele lett az államnak.

Ez a pénz a már állami kézben lévő cégek működésnek támogatásra, új cégrészesedések vásárlásra, ingatlanok vagy épp nagy értékű műkincsek (Munkácsy-képek, a Seuso-kincsek) megvásárlására ment el. A legnagyobb egyedi ügylet a Mol 20 százalékának megvásárlása volt az orosz Szurgutnyeftegaztól, amire 498 milliárd forintot fordított a kormány. Most egy újabb pénznyelő, a Rail Cargo Hungaria részbeni visszavásárlásra készül.

Eközben már zajlanak a tárgyalások magyar kormány és az osztrák állami vasúttársaság árufuvarozó cége, a Rail Cargo Group (RCG) között a magyar leányvállalat, a Rail Cargo Hungaria (RCH) tulajdonrészének megvásárlásáról. Az utolsó teljes pénzügyi évben, 2018-ban a cég 74 milliárdos árbevétel mellett 2,6 milliárdos adózott veszteséget termelt.

Hozzászólások