szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vizsgálatok szerint májkárosodást okozhat az Esmya.

Kivonta forgalomból a hatóság az Esmya 5 mg tablettát. A Richter méhmióma elleni gyógyszerének forgalmazását azt követően tiltotta meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy kiderült:

ismét súlyos májkárosodás lépett fel az egyik betegnél, aki ezt a gyógyszert szedte.

Emiatt a felfüggesztést a múlt héten javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC).

A Richter Gedeon Nyrt. akkor a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal, és a gyógyszert átmenetileg kivonta a forgalomból. Az OGYÉI döntése a gyógyszer összes gyártási számú tételét érinti – olvasható a határozatban.

Egy korábbi, 2018-ban lefolytatott EMA-vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a méhmiómák kezelésére használt ulipristal acetate – az Esmya hatóanyaga – ritka, de komoly májkárosodás kockázatát hordozza magában. A kockázat minimálisra csökkentése érdekében intézkedéseket hoztak. Mivel ezek betartása mellett történt az újabb, súlyos májkárosodással járó eset, a bizottság új vizsgálatot kezdeményezett.

Az ulipristal acetate 2012-ben jóváhagyott bevezetése óta több mint 900 ezer beteg méhmióma elleni kezelése mellett

olyan súlyos májkárosodással járó eseteket jelentettek be, amelyek közül 5 májátültetéshez vezetett.

A Richter Gedeon Nyrt. 2019-ben 51,697 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, 17,6 százalékkal magasabbat az előző évinél. A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, 14 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok