Teljesen megszűnhet májustól az ortopédcipő-készítés

Teljesen megszűnhet májustól az ortopédcipő-készítés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel kétezer munkavállalónak nyújt megélhetést az ortopédcipő-készítés. Több mint 140 ezer beteg, többnyire idős rászoruló marad így ellátás nélkül.

Már eddig is kritikus helyzetben voltak a hazai ortopédcipő-készítők, a koronavírus-járvány pedig még tovább rontott a kilátásaikon, hiszen a kijárási korlátozások miatt a betegek át se tudták venni a már elkészült cipőket, ellehetetlenültek a szakrendelések.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestületével és az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetséggel közös közleményben tudatta, hogy

májustól bizonytalan ideig kénytelenek beszüntetni a tevékenységüket.

Ennek oka nemcsak a jelenlegi koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi veszélyhelyzet, hanem az évtizedek óta egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alulfinanszírozó, mára működésképtelen gazdasági helyzet is.

„A megjelent kormányzati akcióterv egészségiparra vonatkozó pontjaiban említésre kerültek az ún. eszközgyártók, de ezekből eddig semmi konkrét és megvalósítható programrész nem indult el és nem fellelhető. Nálunk fokozottabban igaz a gazdasági helyzetünk kritikus pontra kerülése, mint más szolgáltatóknál, mivel a deviza árszintváltozásai, a forint gyengülése, az elmúlt 17 év gyógyászati segédeszköz alulfinanszírozásából adódó, sok esetben alacsony nyereséggel vagy veszteséggel járó működés a járvány negatív hatásaival kiegészülve, csődközeli helyzetet eredményezett" – írták.

Közleményükben hozzátették, mindezekkel együtt megpróbáltak szolgáltatni az egészségügyi veszélyhelyzetben is, de ezt sajnos csak eddig sikerült fenntartaniuk. Mára az alapanyag-, alkatrész- és segédanyag-utánpótlás is akadozik, beszerzési lehetőségeik pedig korlátozottá váltak.

Hozzászólások