A Médiahatóság szerint nem mérlegelhettek a Klubrádió ügyében

A Médiahatóság szerint nem mérlegelhettek a Klubrádió ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többször is jogszabályt sértett a rádió, ezért nem kaphatja meg pályázat nélkül a most lejáró frekvenciáját - közölte a Médiahatóság. A Klubrádiónak más a véleménye.

Ismételt jogsértés miatt nem újították meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ami a közleményben "javította ki" a rádió frekvenciájának elvesztésével kapcsolatos sajtóban megjelent "pontatlan informácókat".

A hatóság szerint a Klubrádió 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást, és függetlenül a jogsértés súlyosságától, a törvény nem ad mérlegelési lehetőséget az NMHH Médiatanácsának: ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása - írták, jelezve, hogy a szabályozásnak ez a része 1996 óta változatlan. A hatóság egy sor hasonló példát is felsorolt közleményében, és elutasította, hogy el akarnák némítani a rádiót.

A médiatanács azt is közölte, hogy nem elvette a frekvenciát, mivel az nem is a rádiók tulajdona, hanem pályázat útján lehet elnyerni meghatározott időtartamra. Amikor lejár ez az időtartam, akkor az adott rádiónak - amennyiben törvényesen működött - kedvezményként nem kell újra pályáznia, ez nem állt fenn szerintük a Klubrádió esetében.

Ettől függetlenül

a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton - írták.

A kérdéses, Budapest 92,9 MHz frekvencia esetében már elkezdték a pályázati eljárás előkészítését, például közzétették a frekvenciatervet. A hatóság szerint a frekvencián közösségi rádiónak kell működnie, és a pályázaton elindulhat a Klubrádió is.

Az NMHH tagadta, hogy el akarnák hallgattatni az adót, és emlékeztettek rá, hogy a rádió nem csak 2014-től, hanem már 2011-től közösségi jelleggel működik, mivel egy bírósági döntés nyomán visszafizették nekik a korábban általuk befizetett 103 millió forint médiaszolgáltatási díjat. Közösségi jellegű adóknak nem kell ilyet fizetniük. Az NMHH szerint ezen kívül a Klubrádió anyagi támogatást is kapott tőlük különböző célokra, összesen 12,8 millió forint értékben.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szerint hat ponton sértette meg a médiatörvényt a Klubrádió, ezért utasították el a frekvenciahasználat meghosszabbítására benyújtott pályázatukat.

A rádió vezérigazgatója, Stock Richárd néhány napja a hvg360-nak úgy nyilatkozott, hogy harcolni fognak a frekvenciáért, amit szerinte jogellenesen akarnak elvenni. Arra a kérdésre, hogy a Médiatanács szerint a rádió ismétlődően vagy súlyosan megsértette a médiatörvényt, úgy fogalmazott, hogy

Ez a Médiahatóság álláspontja. A miénket egy bírósági keresetlevélben fogjuk megfogalmazni. Most csak annyit mondhatok, hogy ezek a jogsértések és bírságok jelentéktelenek, és nem indokolják a Médiahatóság lépését. Csupán ürügyek, azoknak is rosszak. A Klubrádióval szemben nem született olyan határozat, amely a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát kifogásolta volna, a rádió nem volt gyűlöletkeltő, nem sértette meg az emberi méltóságot, és sorolhatnám. 

A Klubrádió évekkel ezelőtt már hosszan pereskedett az NMHH-val, az ügy egy része még nem is zárult le.

Stock Richárd: "Csak az motiválja őket, hogy az egyetlen ellenzéki rádiót elnémítsák"

Harcolni fognak a frekvenciáért, amit szerinte jogellenesen akarnak elvenni - mondja a Klubrádió vezérigazgatója. A HVG-nek beszélt a B tervükről is és arról, hogy mit üzen, ami velük történik.

Hozzászólások