Szigorúan megbüntetné a kínai kormány a zabáló influenszereket

Szigorúan megbüntetné a kínai kormány a zabáló influenszereket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint négymillió forintnyi összegre büntetné a kínai állampárt törvényjavaslata azokat az influenszereket és vloggereket, akik a mértéktelen evést propagálják.

A kínai vloggerek és influenszerek egy szűk, de annál népszerűbb csoportját büntetné egy új törvényjavaslat. Ha megszavazzák a jogszabályt, 100 ezer jüanig, vagy jó négy és fél millió forintos összegig büntethetik azt, aki a mértéktelen evést propagáló videót oszt meg az interneten – számolt be a hírről a 444.hu.

A beterjesztett törvényjavaslat száműzné az ilyen tartalmakat a netről és a tévékből is, betiltaná az élő zabálóshowkat és az evőversenyeket is.

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek ugyanis azok az influencerek, akik videón mutatják be, ahogy esznek: a mukbang trend még 10 évvel ezelőtt indult ki, Dél-Koreából. Sok esetben nem kommentálják az influenszerek a történteket, csak azt mutatják be, hogy esznek.

Van azonban egy olyan irányzata is az étkezős videóknak, ami a mértéktelenséget népszerűsíti: a Duoyinon, a TikTok kínai verzióján a legnépszerűbb minivideókban rendkívül vékony influenszerek például 10 tányér csípős tésztát, 15 hamburgert vagy egy konkrét esetben 17 kiló sült bárányhúst esznek meg.

Már 2019 nyara óta várható volt, hogy lépni fog a kínai kormány az evős videók miatt, ugyanis Hszi Csin-ping pártfőtitkár is megnyilvánult a témában és az ország egyes részein alkalmi élelmiszerhiánnyal is küzdenek.

Hozzászólások