Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a Boeing a története legnagyobb, közel 12 milliárd dolláros éves veszteségéről adott be jelentést, az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége 22 hónap után újra biztonságosnak minősítette a 737 MAX repülőket.

Biztonságosnak minősítette az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) a Boeing 737 MAX átalakított gépeit – adta hírül a Politico. Azt is bejelentették, hogy az eddiginél szigorúbban vizsgálják az amerikai repülőket, mert korábban kétségek merültek fel, hogy az amerikai repülésbiztonsági hatóság, az FAA elég jó vizsgálatot végzett-e, amikor engedélyezte a Boeing gépeit. Eddig az EASA és az FAA szinte minden kritika nélkül fogadta el egymás jelentéseit, most ez megváltozik.

A 737 MAX gépeket az után parancsolták földre, hogy 2018-2019-ben fél év alatt két halálos légikatasztrófa is történt, amelyekben 346-an vesztették életüket, ebben pedig az átesésvédelmi rendszer hibáinak lehetett nagy szerepük. A Boeing azóta kijavította a hibákat.

A Boeing ezzel szinte pontosan egy időben közzétette: minden idők legnagyobb veszteségét szenvedte el 2020-ban. A 737 MAX-ba vetett bizalom elvesztése és a járvány miatti leállások együttesen azt okozták, hogy a vállalat éves vesztesége 11,9 milliárd dollárra ugrott – 2018-ban még majdnem ugyanennyi volt az éves nyereség.

Hozzászólások