Ötmilliárd forintos indulótőkével jön létre a magyar–kirgiz fejlesztési alap

Ötmilliárd forintos indulótőkével jön létre a magyar–kirgiz fejlesztési alap

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Így a magyar cégek is részt vehetnek Kirgizisztán modernizálásában.

Ötmilliárd forintos indulótőkével magyar–kirgiz fejlesztési alapot hoznak létre azzal a céllal, hogy magyar cégek részt vehessenek Kirgizisztán infrastrukturális, pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi modernizálásában – jelentette be Szijjártó Péter csütörtökön Biskekben.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy ez az alap hitelt, tőkeági finanszírozást és más pénzügyi eszközöket tud majd biztosítani magyar vállalatok kirgizisztáni beruházásaihoz.

Szijjártó Péter és kirgiz hivatali partnere, Ruszlan Kazakbajev bejelentették, hogy Magyarország bővíti tavaly megnyitott biskeki nagykövetségét, és szeptembertől Magyarországon kívül legalább négy másik európai uniós ország nevében is ki fog adni vízumot. „Egyre több érv merül fel az eurázsiai együttműködés erősítésére, és ennek egyik rendkívül fontos alappillére Magyarország és Kirgizisztán stratégiai partnersége. Hiszen Magyarország tagja az Európai Uniónak, Kirgizisztán pedig az Eurázsiai Gazdasági Uniónak” – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte a gyógyszeripari együttműködést. A Richter Gedeon 24 éve van jelen a kirgiz piacon, most a hetedik legnagyobb részesedéssel bír ott, tavaly másfél millió doboz gyógyszert adott el Kirgizisztánban. Intenzív tárgyalások folynak a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről a két ország között. A Wizz Air előkészíti a Biskek és Budapest, valamint a Biskek és Abu-Dzabi közötti járatainak létrehozását – mondta.

Két kirgiz egyetemmel is megállapodás született a magyar nyelv oktatásának megindításáról, valamint egy magyar kulturális központ létrehozásáról Biskekben. „Ezenkívül örömünkre szolgál, hogy a magyar kormány által kirgiz diákoknak felajánlott 150 magyarországi felsőoktatási ösztöndíjas helyre az idén már 483 diák jelentkezett” – mondta Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztatót megelőzően a magyar diplomácia vezetője a fejlesztési alapon kívül megállapodásokat írt alá kirgiz partnereivel a nemzetközi közúti szállításról és árufuvarozásról, a mérésügyi együttműködésről és a külügyminisztériumok közötti együttműködésről a 2022-23-as évekre vonatkozóan.

Hozzászólások