Megrongálták az ötezer éves Stonehenge-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Feltehetően szuvenír-vadászok rongálták meg Nagy-Britanniában az ötezer éves Stonehenge-t. Az English Heritage (Angol Örökség) kulturális szervezet közleménye szerint a vandálok vésővel és csavarhúzóval pattinthattak le egy pénzérme nagyságú kődarabot. A további károkozást az őrség akadályozta meg, akik észrevettek két férfit a bronzkori építmény közelében - olvasható a BBC honlapjának hírei között.

A május 15-i vandáltámadás sok év óta az első rongálás volt, amit az ősi műemlékben elkövettek. A rendőrség szerint a vandálok azonosak azzal a két férfival, akiknek gyanús viselkedését a térfigyelő kamerák kaptak lencsevégre.

Az English Heritage szerint a szuvenír-gyűjtés valaha legálisan űzhető volt, s Stonehenge látogatóit ellátták vésőkkel.

A Wiltshire-i rendőrség szóvivője szerint az ősi műemlékek rongálását a vandalizmus minősített esetének tartják. A testület elkötelezett, hogy megtalálja, s bíróság elé állítja az elkövetőket.

Mivel idegenforgalmi nevezetességről van szó a rendőrség reményei szerint a látogatók közül valaki megörökíthette a rongálást, s ezek a felvételek segíthetik a nyomozást. Stonehenge a rongálás ellenére fogad látogatókat.

Az angliai Salisbury-fennsíkon kőépítmény korát ötezer évre becsülik. Hajdan 2-7 méter magas, 20-30 tonnás, durván faragott kőoszlopai négy koncentrikus kört alkottak. A külső kör nagyjából 100 méter átmérőjű.

Egyes kutatók szerint kultikus célokat szolgált, mások szerint pedig óriási naptár volt, amely pontosan jelezte a nyári és a téli napforduló idejét, s vannak olyan elméletek, amelyek szerint a csillagászatban segített eligazodni a bronzkor emberének.

Stonehenge-ben jelenleg ásatások folynak. Ez az első feltárás, amelyet engedélyeztek 1964 óta a világörökségi listán szereplő helyszínen. A régészek az építmény rendeltetésére, korára, valamint a titokzatos kék kövek titkára keresik a választ - utóbbiak kisebb kövek voltak, amelyek a szabálytalan építmény eredeti szerkezetét határozták meg.