Népszava: Kisebb botrány volt a POSZT-on, Ókovács kivonult

Népszava: Kisebb botrány volt a POSZT-on, Ókovács kivonult

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tetszett a Magyar Állami Operaház főigazgatójának az Újvidéki Színház Bánk bán című versenyelőadása a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A csütörtök esti előadáson Ókovács Szilveszter felállt és kiment a teremből, többen is követték – írja a Népszava.

Az előadás interaktív játékkal ért véget, amelyben az egyik színész különböző intézkedéseket sorol fel és arra kéri a közönséget, hogy mindenki akkor hagyja el a nézőteret, ha úgy érzi, hogy az adott intézkedés miatt már a hazáját is kénytelen lenne elhagyni.

Alig hogy elkezdődött a játék, a nézőtéren felállt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a fesztivál zsűrijének egyik tagja, és azt kérdezte a színésztől, hogy ez az egész mennyire tartozik Katona József Bánk bánjához, majd tiltakozásul kiment a teremből. Többen is követték. Szigethy Gábor színháztörténész az erkélyről közbeszólt és dilettánsnak minősítette az előadást, de nem mozdult a helyéről – olvasható a cikkben.

A beszámoló szerint a többség benne volt a játékban. Blaskó Balázs, az egri teátrum igazgatója, aki szintén tagja a zsűrinek azt mondta: ő mindenképp marad a helyén, mert szereti a hazáját. A végén viszonylag kevesen maradtak bent, de ők hosszasan megtapsolták a színészeket. A történtekhez hozzátartozik, hogy az Urbán András rendezte előadásban már korábban is volt egy rész, amikor a színészek megszakították a játékot és a haza fogalmáról értekeztek, illetve improvizáltak, de akkor még nem vonták be a közönséget.

©

Az előadást tavaly novemberben mutatták be Újvidéken és most az egyik válogató, Perényi Balázs javaslatára került be a POSZT versenyprogramjába.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a lapnak azt mondta, hogy korábban náluk is voltak az utolsó jelenetnél nézői beszólások, de ilyen heves reakciókat, mint Pécsett, nem váltott ki az előadás.

A direktor megjegyezte: Újvidéken nem pártszimpátia szerint állnak hozzá ehhez a kérdéshez, de úgy látszik, Magyarországon ez másként van. Nem botránykeltés volt a céljuk – tette hozzá.