Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

A csalódást keltő nyári blockbuster-szezon után végre jönnek az igazán jónak ígérkező filmek a mozikba, és szépen lassan beindul az Oscar-szezon is. Meryl Streep a világ legrosszabb operaénekese, Tom Hanks életmentő pilóta, Liam Neeson pedig egy óriási fa lesz, de jön az új Bridget Jones, a Snowden-film és A lány a vonaton filmváltozata is, valamint két ígéretes magyar filmet is nézhetünk szeptemberben és októberben.

1. Florence – A tökéletlen hang (Florence Foster Jenkins)

Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok; Pop, csajok satöbbi) köszöni, jól érzi magát az igaz történetek világában: bár legutóbbi filmje, a Lance Armstrong-sztorit bemutató A program nem volt egy kiemelkedő darab, előtte csak letett egy Philomenát, na meg a tíz évvel ezelőtti Oscar-mágnes A királynőt.

Most arról az operarajongó arisztokratáról, Florence Foster Jenkinsről készített filmet, akinek minden álma, hogy ünnepelt énekesnő legyen, épp csak ritmusérzékkel, tiszta hangokkal, és úgy általában véve semmilyen tehetséggel nem áldotta meg a sors. Ez a könnyed kis sztori pedig nemcsak Frearsnek, de a főhőst játszó Meryl Streepnek is jól áll, a film igazi sztárja mégis a Florence férjét és menedzserét játszó Hugh Grant, aki rég volt már ilyen jó.

Hazai mozipremier: szeptember 8.

2. Sully – Csoda a Hudson folyón (Sully)

Hiába töltötte be idén a 86-ot Clint Eastwood, a legenda nem áll meg: már a 35. rendezésével áll elő. 2014-ben karrierje legjövedelmezőbb filmjét mutatta be (Amerikai mesterlövész), nem véletlenül döntött úgy, hogy újra egy Igazi Nagy Amerikai Hőstörténetet filmesít meg.

A Sully arról a pilótáról szól, aki 2009-ben a csodával határos módon épségben landolt a Hudson-folyón egy 155 utast szállító repülővel, néhány perccel azután, hogy a felszállást követően a gép egy csapat lúddal ütközött, és a hajtóművek felmondták a szolgálatot. Ha ez nem lenne elég, a főszerepet a bajusszal megtámogatott Tom Hanksre osztotta, akit olyan bizonyított színészekkel vett körül, mint Aaron Eckhart, Laura Linney vagy Anna Gunn.

Hazai mozipremier: szeptember 8.

3. Bridget Jones babát vár (Bridget Jones’s Baby)

A negyvenes éveit is a nagyvásznon kezdi meg Bridget Jones (Renée Zellweger), ráadásul nem is akárhogy: munkaközpontú szingli élete totálisan a fejére fordul, amikor teherbe esik, ráadásul nem is tudja biztosan, hogy Mark Darcy (Colin Firth) vagy az új, amerikai udvarló, Jack Qwant (Patrick Dempsey) a gyerek apja.

A garantált szórakozásnak ígérkező cselekmény mellett több személybeli változás is reménykedésre adhat okot. Az eredetihez képest csalódást jelentő második részt még más készítette, de most visszatér a rendezői székbe Sharon Maguire, az író Helen Fielding mellé pedig két izgalmas társírót sikerült szerezni: Dan Mazer a Sacha Baron Cohennel közös munkáiról ismert (Da Ali G Show, Borat, Brüno), Emma Thompsont pedig nem kell bemutatni – ő színészként is megjelenik majd egyébként.

Hazai mozipremier: szeptember 15.

4. Snowden

Edward Snowden, az összes nagy amerikai Ügynökség volt alkalmazottja, korunk leghíresebb szivárogtatója történetét már feldolgozták egyszer a moziban: a Citizenfour című dokumentumfilm meg is nyerte az Oscar-díjat. Persze nincs az az isten, hogy egy ilyen életet ne dramatizálna valaki. És hogy az a valaki ne Oliver Stone legyen.

A veterán rendező az amerikai mérföldkövek és a portréfilmek nagymestere, de reméljük, a Snowdenről készített mozija (Joseph Gordon-Levittel a főszerepben) inkább a JFK vagy a Ron Kovic életét bemutató Született július 4-én színvonalára hajaz majd, mintsem a Nagy Sándor, a hódítóra vagy a W. című Bush-filmre.

Hazai mozipremier: szeptember 16.

5. Kút

Végre eljött ez is: bemutatják Gigor Attila második nagyjátékfilmjét. Hogy miért olyan nagy szám ez? Első filmjét, A nyomozót mi a 2000 óta készült legjobb magyar filmnek választottuk, de azóta is csak minőséget láttunk tőle, legyen szó a Terápia című HBO-sorozatról vagy a színházi munkáiról, például a Leenane szépe című McDonagh-darabról.

A Kút hangulatában A nyomozót idézi, vagyis a dráma és a humor egy egészen furcsa kombót alkot majd a készítők szerint. A történet valahol az osztrák határ közelében, egy elhagyatott benzinkútnál játszódik, amelynek főnöke többek közt lányokat is közvetít Svájcba. A castingot sem aprózta el: László Zsolt, Pokorny Lia, Udvaros Dorottya, Kurta Niké, Kovács Zsolt, Trokán Nóra és Jankovics Péter is feltűnik a filmben. Ja, és a Holnap hajnalig új, prosztó-verziója is felcsendül majd.

Hazai mozipremier: szeptember 22.

6. Ernelláék Farkaséknál

Az ősz másik magyar mozija máris sikerfilmként érkezik haza, ugyanis Karlovy Varyban elnyerte a legrangosabb közép-európai filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. Sokáig esélyes volt arra is, hogy Magyarország nevezettjeként induljon a jövő évi Oscar-gálán, de a kiváltságot végül Till Attila filmje, a Tiszta szívvel érdemelte ki.

Hajdu Szabolcs legújabb, gerillamegoldásokkal készült filmjét a saját színdarabjából adaptálta, saját feleségével és barátaival játszik benne és saját otthonában vette fel, saját egyetemi osztályának operatőrhallgatóival. A filmben két, egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után találkozik egymással, amikor régi és új konfliktusok törnek a felszínre.

Hazai mozipremier: szeptember 29.

7. Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon)

Igaz történetekből nem szenvedünk hiányt ebben a két hónapban sem – úgy tűnik, most érkezett el az idő a hat évvel ezelőtti olajkatasztrófa filmre vitelére. A Mexikói-öbölben felrobbant Deepwater Horizon fúrótorony elsüllyedése után három hónapig közel 780 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

A patriótafilmek legújabb királya, Peter Berg (A királyság, A túlélő) most az események közepébe vezet minket: a torony vezető elektrotechnikusát (Mark Wahlberg) és a BP olajcég egyik befolyásos emberét (John Malkovich) követhetjük, amint próbálnak kimenekülni a saját maguk által kreált pokolból. A gárda többi tagja miatt is ígéretes a film: Kurt Russell, Kate Hudson és Gina Rodriguez is feltűnik a filmben.

Hazai mozipremier: szeptember 29.

8. Toni Erdmann

Bár csak a kritikusok szövetségének díját hozta el Cannes-ból, talán a német Maren Ade filmjének volt a legerősebb pozitív visszhangja a Riviérán.

A filmben egy fiatal karrierista nő, Ines mindennapjaiba csöppenünk bele, amikor az ő boldogtalan, sivár élete miatt aggódó apja, Winfried elhatározza, hogy parókában és műfogsorral alkotja meg Toni Erdmann alakját, akinek segítségével próbál egy kis vidámságot csempészni Ines életébe. Már az év legüdítőbb, legfurcsább vígjátékai közt emlegetik – és nagy összegben fogadnánk rá, hogy ez így is marad.

Hazai mozipremier: szeptember 29.

9. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

Azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez nem Tim Burton évtizede. A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején csúcson lévő, egyedi vizualitással rendelkező filmes még a kétezres években is tudott kiemelkedő alkotásokat felmutatni (Nagy Hal, A halott menyasszony, Sweeney Todd), de a steril Alice Csodaországban gigasikere után egyre jobban ábrándította ki rajongóit.

Most egy YA-regényhez nyúlt, ráadásul egy olyanhoz, amelyben kiélheti legvadabb fantáziáit: a sztoriban a fiatal Jacob (Asa Butterfield) rátalál a Különleges Gyermekek Otthonára, ahol szupererővel rendelkezői társaival együtt kényszerülnek majd a világ megmentésére. Többek közt Eva Green, Samuel L. Jackson és Judi Dench gondoskodik arról, hogy ne menjen félre az alkotás.

Hazai mozipremier: szeptember 29.

10. Nézd, ki van itt (Er ist wieder da)

Majd’ egy évvel a német premier után nálunk is bemutatják a Timur Vermes sikerkönyvéből készült filmet, amelyben Adolf Hitler mai Németországban ébredve éli az életét. A történetben az 56 éves Hitler egy berlini parkban, 70 év kóma után tér magához, és szép lassan elkezdi felvenni a 21. század ritmusát.

A Nézd, ki van itt egyébként a könyv cselekményén kívül improvizált jeleneteket is tartalmaz, ahol a főszereplő Hitlerre maszkírozva próbál beszélgetni a járókelőkkel. A korábban már a Netflixre is felkerült film egyébként pont a Toni Erdmann-nal küzdött meg a német Oscar-nevezésért, de végül alulmaradt a küzdelemben.

Hazai mozipremier: október 1.

11. Kubo és a varázshúrok (Kubo and the Two Strings)

Idén már minden nagy animációs stúdió lerakta a névjegyét, de a színvonal egyre csak romlott: a Disney Zootropolisa nagyon jól indította az évet, a Pixar már nem tudott túlságosan kiemelkedőt alkotni a Szenilla nyomábannal, az Illumination pedig egyenesen csalódást keltett A kis kedvencek titkos életével.

Most a stop-motion császárjain, a Laikán (Coraline, ParaNorman, Doboztrollok) a sor, és az első hangok szerint a Kubo és a varázshúrok az eddigi legjobbjuk – az Indiewire egyenesen az év egyik legjobb filmjének nevezte. A japán mitológiával megtámogatott szellemes-istenes-bosszús történet ilyen látványvilág mellett kihagyhatatlannak tűnik.

Hazai mozipremier: október 6.

12. A lány a vonaton (The Girl on the Train)

Az idei könyvadaptációs listánk legnépszerűbb eleme kétségkívül Paula Hawkins bestsellere volt: a Fincher-féle Holtodiglan-feldolgozás sikere után nem volt túl meglepő, hogy a hasonló hangulatú A lány a vonatonhoz is készülő filmváltozat. Az már eggyel meglepőbb volt, hogy azt a Tate Taylort tették meg rendezőnek, aki a kedves-fontos A segítséget és a James Brown-életrajzi Get On Upot tudhatja maga mögött.

A történet főszereplője Rachel (Emily Blunt), aki minden egyes nap vonatra ül, hogy elhaladjon régi háza előtt, ahol volt férje (Justin Theroux) az új feleségével (Rebecca Ferguson) és gyermekükkel lakik. De egy másik, ismeretlen párt (Haley Bennett és Luke Evans) is megfigyel, és addig fantáziálgat a tökéletes életükről, amíg valami megdöbbentő dolog szemtanúja nem lesz.

Hazai mozipremier: október 6.

13. Inferno

Ron Howard nem tud leállni a Dan Brown-adaptációkkal, A Da Vinci-kód bombasikere és az otthon már nem olyan jól muzsikáló, de a világpiacon nyereséget termelő Angyalok és démonok után harmadszor is összeállt Tom Hanksszel, hogy elmerüljön Robert Langdon történetében – ráadásul a film egy részét Budapesten forgatták.

A szimbólumkutató ezúttal egy firenzei kórházban ébred, egy lőtt sebbel és egy különös tárggyal, de egyiket sem tudja megmagyarázni. Egy fiatal orvosnő (Felicity Jones) és Dante Poklának sorai segítségével próbálja megoldani a rejtélyt, de ahogy végigmenekülnek Európán, úgy kerülnek egyre mélyebbre.

Hazai mozipremier: október 13.

14. Szólít a szörny (A Monster Calls)

Egy újabb nagy sikerű könyv adaptációja, amely fantasybe ágyaz egy megrázó, nagyon is valóságos történetet. A regényt maga a szerző, Patrick Ness adaptálta, a rendező pedig a traumák szakértőjének mondhatja magát: J.A. Bayona előző filmje a 2012-es cunami-dráma, A lehetetlen volt.

Egy 13 éves kisfiút (Lewis MacDougall) hónapok óta ugyanazok a rémálmok gyötrik, amikor egy nap megszólítja egy hang az ablaka alól. Egy hatalmas, fához hasonlító, de ember alakú szörny az (Liam Neeson), aki megígéri, hogy három rövid történetet elmesélve segít rajta, ha aztán a fiú is megosztja vele a történetét. Kiderül, hogy Conor édesanyja (Felicity Jones) halálos beteg, és szépen lassan saját érzéseivel is szembesülnie kell a fiúnak.

Hazai mozipremier: október 27.

15. Trollok (Trolls)

Ez az a film, amelynek fél évvel a premier előtt már mindenki ismerte a betétdalát. Mondom, mindenki. A Kung Fu Panda 3 év eleji sikere után a második 2016-os filmjével jön a DreamWorks, méghozzá a dán tervező által megálmodott, a hatvanas években a legnagyobb amerikai játékszenzációnak számító trollbabákról készítettek animációs filmet.

A sztori egyelőre nem túl tiszta, a szokásos kalandos kliséken kívül, de az biztos, hogy Justin Timberlake megaslágerén kívül is rengeteget fognak dalolászni a trollok – kérdés, hogy 2016-ban mennyire ugranak rá az emberek a már retrónak számító figurákra.

Hazai mozipremier: október 27.

Novemberben már szépen kezdenek beszivárogni az Oscarra célzott filmek, úgyhogy az ősz utolsó hónapjára majd külön ajánlunk filmeket.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Űrkutatásért felelős miniszteri biztos: A klímaváltozásra nem Greta Thunberg adja a megoldást

Űrkutatásért felelős miniszteri biztos: A klímaváltozásra nem Greta Thunberg adja a megoldást

Francia érdemrend a bengáli séfnek

Francia érdemrend a bengáli séfnek

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Jó előre csalást kiáltottak az önkormányzati választások elé – feleslegesen

Jó előre csalást kiáltottak az önkormányzati választások elé – feleslegesen

Rászorulók kapják a Sziget fesztiválon hátrahagyott 600 sátrat

Rászorulók kapják a Sziget fesztiválon hátrahagyott 600 sátrat

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea