Végre képen röhöghetjük történelmi hőseinket

Végre képen röhöghetjük történelmi hőseinket

Utolsó frissítés:

Bicsérdi Ádám Szerző:

Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A nagyívű kosztümös drámákból, vagy még a történelemórákról ismerős alakok nem szentek, hanem emberek voltak, még ha erről hajlamosak is vagyunk elfeledkezni. Ez ellen tesz most a Tömény történelem című új műsor, ami olyan benyomást tesz, mintha a szóbeli töriérettséginken mindenki csatak részeg lett volna. A nagy kérdés azonban az, beveszi-e a magyar nézők gyomra a provokatív műsort?

"A tanulság az, hogy a magyar történelem tele van lovakkal, vérrel, rengeteg árulással és korrupcióval” – összegzi tapasztalatait a forgatásról Spáh Dávid, a Comedy Central Tömény történelem című új, a hazai közegben valószínűleg provokatívnak számító műsorának rendezője.

Visszamaradottnak ábrázolt István király? Koppány mint balfék? Táncpárbaj Drakula és Mátyás király között? Már most garantálható, hogy az Amerikában és az Egyesült Királyságban sikerrel futó széria hazai adaptációja sokak szemét fogja szúrni. Emlékezhetünk, tizenegy éve, a Cool TV indított Hungarikum címen párperces részekből sorozatot, görbe tükröt tartva a történelemkönyveink alakjai elé, de az egykori ORTT-hez érkező panaszok alapján a magyar nézőknek nem igazán jött be a lóval közösülő Széchenyi István vagy a majomketrecbe zárt Ady Endre. Akkor a csatorna a botrány miatt Romániába tette át székhelyét, a szériát narráló Jáksó Lászlónak meg a népharaggal kellett hetekig küzdenie.

„Kiborult a kávé a történelemkönyvre”

A Tömény történelem azonban több szempontból is jobb pozícióból indít. Elsőként egy kipróbált formátumról van szó, ugyanis a széria a Drunk History című amerikai műsor alapján készült, amely websorozatnak indult, de a sikere miatt felkarolta az amerikai Comedy Central. A tengerentúlon negyedik évadjánál tartó műsor lényege, hogy egy ismert, lehetőleg jól sztorizó figura egy mindenki által ismert történelmi sztorit, vagy egy máig legendaként terjedő teóriát (például Nixon elnök és Elvis találkozását) ad elő a kamerák előtt.

Ezt az alaposan kiszínezett, sokszor se füle, se farka sztorit aztán színészek játsszák el jelmezben, korhű díszletek előtt. A legviccesebb (és a legnagyobb kihívás) az egészben, hogy a színészek csak szájszinkronizálnak, tehát az a feladatuk, hogy a csontrészeg narráló böfögéseit, nyelvbotlásait egyéb spicces megnyilvánulásait  is pontosan lekövessék. Nem nehéz kitalálni, hogy az egész olyannak hat, mintha valamelyik kocsmában valaki a haverjainak mesélné el mondjuk a honfoglalást vagy a tatárjárást a Bëlga méltán nagy karriert futó, még az érettségin is igazoltan használható Királyok a házbanjához hasonló, szabadszájú előadásmódban.

Táncpárbaj Mátyás király és Drakula gróf között
©

Ráadásul a Cool egykori balhéja óta eltelt évtized legalább arra jó volt, hogy a Comedy bátrabb, abszurdabb humorú műsorai megvessék a lábukat Benny Hill, a Szeszélyes évszakok és a Maksa híradó országában. Az első, Ganxsta Zolee-val és a Comedy Magyarország szereplek című műsorában feltűnt Biri Balázs narrációjával felvett epizód alapján pedig kijelenthető, hogy a Hungarikumnál azért kifiniomultabb humort kapunk a Tömény történelem részeiben.

Az azonban már egy rész után látszik, hogy a színészeknek bele kell jönnie az elég szokatlan feladatba. Van, aki könnyen alkalmazkodik a néha tényleg követhetetlen narrációhoz, azonban van, akinek ez már nehezebben megy. De az is világosan látszik, hogy a színészek akkor bizonyíthatnak igazán, ha a mesélő is formában van.

Az első epizódban például Gangxsta Zolee István–Koppány viszálykodásának átirata sikerült jobban. A bevitt italmennyiségben is tisztesen helytálló színész/rapper még a korai South Park-részekhez hasonlóan kis tanulságot is megoszt a nézőkkel a magyar államalapítás összefoglalója után – mondhatni kocsmabölcsre itta magát.

A szöveg begyakorlása teljesen felesleges- részegen már úgyse megy
©

Spáh szerint egyébként a felvétel alatt mindenki azt ihatott, amit kért, és a bevitt mennyiséget a nézők is láthatják minden szkeccs elején, így az is kiderül, ki bírta a legjobban az italt a mesélők (Lakatos Márkot, Scherer Pétert, Felméri Pétert és még sok más arcot láthatunk az évad során ebben az állapotban) közül. Spáh annyit azért elárult: lesz meglepetés bőven ebből a szempontból is.

„Ólom a fülbe, ez forró haver! / Ez a szent király, aki a tízezresről figyel”

„Az egyértelműen kiderült, hogy aki józanul jól sztorizik, az berúgva is szórakoztatóan mesél” – árulta el a rendező, aki szerint nekik, a sorozat készítőinek ott a helyszínen derült ki, kiből mit hoz ki az alkohol. Ráadásul a rendező szerint egészen más szituációt teremt, hogyha valakinek kamerák előtt „kell” lerészegednie, kötetlenül iszogatás helyett. Volt, aki ezért kevésbé tudta elengedni magát, viszont volt, aki hamar elfeledkezett arról, hogy kamera veszi az egyre kacifántosabb monológjait. Épp ezért az alkotók egy spicces, és egy, a beszédképtelenség határán táncoló verziót is felmondattak minden szereplővel, hiszen nem tudhatták, miből lehet majd kihozni a hasznos anyagot.

Spáh Dávid instruál a forgatáson
©

Ebből az is látszik, hogy a Tömény történelem sztorijai nem kínos kamurészegség alatt születtek. Olyannyira nem, hogy volt olyan epizód, ahol a színészeknek egy jelenetet például Eckü, a Hősök rapperének ordítva előadott kántálása alapján kellett rekonstruálniuk. Ezek alapján simán kijelenthető, hogy a sokat látott, például Kovács Patríciát, Ónodi Esztert, Gryllus Dorkát, Anger Zsoltot vagy Kamarás Ivánt felvonultató színészgárda is komoly kihívásokkal nézett szembe a forgatásokon.

A nagy kérdés ezek után az, vajon hogyan fogadja a magyar közönség az összesen 17 történetet feldolgozó, nyolc részből (plusz két best of epizód) álló szériát. Amerikában megszokott dolog, hogy a közszereplők és a történelmi alakok is hideget-meleget kapnak, a briteknél pedig a hétköznapok része az abszurd humor. Ezzel szemben a Tömény történelem stábjának körültekintőbben kellett témát választania, így például az 1956-os forradalom vagy Trianon is túl érzékeny, vagy egy ilyen műsorban feldolgozhatatlan témának bizonyult. De bízzunk benne, hogy a tévénézők is elengedik a berögzült gátlásaikat, hiszen a részeg ember mindig jó humorforrás, még akkor is, ha épp a magyar történelem hőseit ekézi. Vagy csak akkor igazán.

A Tömény történelem első epizódját hétfőn, október 24-n vetíti a Comedy Central.

Az évezred legjobb sorozatai, 10. rész: South Park / Family Guy

A Simpson család animációs egyeduralkodásának két széria vetett véget a kilencvenes évek végén: a botrányt botrányra halmozó South Parkkal a konzervatív és a liberális oldal sem tud igazán mit kezdeni, a Family Guyt pedig egyszer már a halálból hozták vissza az elkötelezett rajongók. Az 1080p Top 20 rendhagyó cikkel folytatódik, a 11.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Hozzászólások