Szinkron vagy felirat: generációs ügy lett az örök vitából

Szinkron vagy felirat: generációs ügy lett az örök vitából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy friss felmérés szerint a 16 és 29 évesek körében már csak 59% favorizálja a szinkronos filmeket, míg az 50-59 éves korosztály 89%-a továbbra is magyar hanghoz ragaszkodik.

A Cinema City országos reprezentatív kutatást végzett a különböző korosztályok mozis szokásairól. A felmérésből több érdekesség is kiderült a magyar mozizókról. Például az otthoni vendéglátás után a mozizás számít a leggyakoribb szabadidős programnak a megkérdezettek körében. Jellemzően a 16-24 év közöttiek mennek a legszívesebben moziba, a tizen-huszonévesek 75 százaléka ráadásul még többet járna moziba, ha tehetné, a munka vagy tanulás mellett. 37 százalékuk pedig az alapján választ mozit, hogy hol lehet online megvásárolni a jegyet a tervezett vetítésre.

A 30-49 évesek számára inkább már előre megtervezett program a mozizás, a megkérdezettek 10-ből 7 alkalommal akár már napokkal előtte eldöntik, hogy moziba mennek. Az 50 felettieknek pedig a kényelem a legfontosabb kritérium.

Az örök vitakérdésben is észlelhető némi változás az utóbbi években: a megkérdezettek többsége, vagyis az átlag magyar mozizó közönség, továbbra is ragaszkodik a szinkronizált alkotásokhoz, 78 százalékuk szerint ideális esetben a vetített film nyelve a magyar. Az adatok a másfél évvel ezelőtti kutatáshoz képest annyiban változtak, hogy a 16 és 29 évesek körében már csak 59 százalék favorizálja a szinkronos filmeket, míg az 50-59 éves korosztály 89%-a továbbra is magyar hanggal kívánja élvezni a vetítéseket, ezzel alakítva ki a 2015-ös kutatással azonos 78 százalékos átlag szinkronpreferenciát.

A felmérés alapján kiderült, hogy a legzavaróbb mozis szokás a széktámla rugdosása, ezt követi a hangos beszélgetés vagy a folyamatos, film alatti suttogás, illetve a közelben ülő gyermek hangoskodása, nyűgössége.

Az Allee mozijában kell ezentúl keresni a feliratos, eredeti nyelvű filmeket

Reagált a Cinema City a Mom Parkban található mozijának bezárására, és a magyar szinkrontól falra mászók illetve az itt élő külföldiek kérésére ezentúl az Allee hatos termében csak eredeti nyelven mennek majd a filmek.


 

Hozzászólások