Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tanárok szerint a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavégzéshez szükséges feltételeket, például a szabad tantermeket vagy az internetelérést.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése előrehozott őszi szünetre hivatkozva megpróbálta kiüríteni az egyetem épületeit pénteken, de nem járt sikerrel, sőt, a hallgatók még egy újabb épületet is elfoglaltak. Az SZFE hallgatói szombat este egy videófelvétellel üzentek Szarka Gábor kancellárnak, amiben egyesével vállalják a felelősséget azért, hogy nem hagyták el az egyetem épületeit.

A vezetőség vasárnap azt közölte, hogy a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak, így az egyetemen az őszi szünet hivatalosan elkezdődött, a szünet utáni első munkanap október 27-én lesz. Azt írták, hogy aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét.

Az SZFE oktatói vasárnap este kiadtak egy közleményt. Ebben az áll, hogy Szarka Gábor, Novák Emil és Zalán János állításai meglepőek, mivel a rendelkezéssel szemben október 16-án halasztó hatályú keresetet terjesztettek elő, ezért az szerintük nem végrehajtható.

"Alulírottak, az Egyetem tanárai, ragaszkodunk a tanítás folytatásához. A rendkívüli szünetet szakmai és pedagógiai szempontból végtelenül károsnak tartjuk, munkajogi szempontból pedig aggályosnak, hiszen a rendelkezés megsérti a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 122. § (5) bekezdését is, mely szerint a munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. A munkáltató megsérti az Mt. 51. § (1) bekezdését is, amennyiben megpróbálja jogellenesen ellehetetleníteni az oktatók munkavégzését, hiszen a munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani.

Ennek megfelelően az egyetemi épület lezárása, a tantermek bezárása, de akár az internet lekapcsolása is ezzel ellentétes munkáltatói magatartás. Mindezek figyelembevételével az SZFE oktatói közössége a rendkívüli őszi szünetre vonatkozó rendelkezést semmisnek tekinti, és a hallgatókkal egyetértésben zavartalanul folytatja a munkát az Egyetem létesítményeiben, a szokásos munkarend szerint"

- írták.

A nyilatkozatót aláírók:

Hozzászólások