Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Babaitisz Jorgosz

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Babaitisz Jorgosz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Babaitisz Jorgoszt.

Másodéves a televíziós műsorkészítő szakon, 21 éves. Már általános iskolában is érdekelte a tévés és a videós újságírás, gimnázium után rögtön erre a szakra felvételizett, mert tetszett neki, hogy itt a hangtól a vágásig mindenről tanulhat valamennyit, kamera előtt és mögött is kipróbálhatja magát, „svájci bicska ez a szak”. Második próbálkozásra vették fel. Eleinte valóban nagyon gyakorlati volt a képzés, de aztán a koronavírus közbeszólt, bár így is megmaradt a gyakorlatiasság: „Otthon kellett produktumokat létrehoznunk, teljesen egyedül, az elejétől a végéig, ami eléggé hasonlít ahhoz, ahogy a 21. században amúgy is működni kell.” A modellváltás miatti események

szomorúságot és elengedésérzést szültek bennem, hogy majd itt is az fog történni, ami eddig is mindenhol.

Így aztán a döntést előkészítő fórumok mélyen meghatották: „Én sosem éltem még át ilyesmit, és nem is láttam még példát hasonlóra. Saját magunk tanultunk meg járni.” Így az elkeseredése motiváltsággá vált.

©

A fórumozás mellett állt őrséget, kezeli a #freeSZFE Instagram-oldalt, részt vett az élő közvetítésben, és tagja a koncertszervező munkacsoportnak: „Eleinte magunknak szerveztünk koncertet a mentálhigiéniánk érdekében, hogy legyen valami felüdülés hat-hét óra fórumozás után, de aztán ez a csoport szervezte meg a Szabadság téri demonstrációt is. Sosem gondoltam volna, hogy valaha koncertet fogok szervezni a Szabadság térre.” Ahogy fogalmaz, sosem fogja elfelejteni a tüntetést, ahol a résztvevők kézről kézre adták tovább az egyetemi chartát. „A Fővám téren egyengettem az embereket.

Jobbra néztem, és láttam, hogy már kész a sor. Balra néztem, és mint A Gyűrűk Ura valamelyik harcjelenetében, óriási tömeg közeledett felém.

Így második, harmadik sor is lett. Pedig aznap még úgy ébredtünk, hogy úristen, csak legyen meg az ötezer ember! Nagyon megható volt.” Azt viszont nehezen éli meg, hogy nem tud az óráira koncentrálni, mert minden reggel bizonytalansággal ébred. „Persze, itt van a tűz és a lendület, csak közben nem tudjuk, mi lesz. De mi kitartunk.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Hozzászólások