szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Kudar Mátét.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Elsőéves a mesterképzésen, látványtervező művész szakon, 27 éves. Alapképzésre a MOME építőművész szakára járt, majd pár évet melózott, hogy eldöntse, mit szeretne csinálni. Dolgozott egy építészirodában, de abban nem volt elég kreativitás, majd három évet színházaknak, ezért döntött a látványtervezés mellett. Egy hónapig szinte nem is tudta elhinni, hogy tényleg felvették, majd hamar kiderült, mindkét osztályfőnökük lemondott a modellváltás miatt; árva osztálynak becézték az övéket, végül átvették őket a másodév tanárai.

©

„Libabőrös lettem, amikor aznap éjjel az Ódry Színpadon állva valaki megkérdezte, na akkor elfoglaljuk-e az egyetemet, és katartikus állapotban mindenki egyszerre bekiabálta, hogy igen. Ez az állapot máig tart, és ha valahogy véget ér, biztos, hogy hónapokig tart majd feldolgozni.” Az arculat munkacsoport egyik koordinátora, rendezvényeken sárga mellényes rendező, színpadot épít és bont. „Ha elbizonytalanodom, az az első, hogy kimegyek az épület elé, és elolvasok egyet-kettőt a támogatóink rengeteg bátorító levele és cetlije közül. Ennyi elég is, hogy feltöltődjek és erőt gyűjtsek.

Küszködöm a könnyeimmel, és utána azt érzem, van miért csinálni.

A legrosszabb élménye az volt, amikor Szarka Gábor másodszor is megpróbált behatolni az egyetemre, ők pedig felsorakoztak előtte. „Remegtem, mint a kocsonya, csak nem látszott rajtam a kabátom miatt. Fegyelmezetten tartottuk magunkat, de nagyon féltem. Életemben nem kerültem még ilyen szituációba. De egymás mellett voltunk, és éreztem, hogy nem vagyok egyedül.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

 Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból