Döntött a nyitásról és az új bemutatókról a Vígszínház

Döntött a nyitásról és az új bemutatókról a Vígszínház

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már lehet bérleteket is venni a napokban 125 éves színház következő évadára.

Közleményben tudatta a Vígszínház, hogy bár május eleje óta a kulturális intézményeknek is lehetőségük van megnyitni a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők előtt, a körúti színházban csak szeptemberre tervezik az újranyitást. A jövő évadra szóló bérletek árusítása azonban már megkezdődött.

A színháznak több olyan bemutatója volt ebben az évadban, amelyet online közönség nélkül játszottak le, vagy amelyet meghirdettek ugyan, de a járvány miatt elmaradt a bemutatójuk: a Vígszínházban a Kabaré és a Szerelmek városa, a Pesti Színházban A kő és a Bella Figura a jövő évadtól lesz a nézőtéri közönség számára is látható. (A kő című előadásról ebben a cikkben írtunk.) A Vígben a népszerű musical, a Kabaré Béres Attila, a Szerelmek városa pedig ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható.

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Fontos követni, ami Magyarországon történik, mert az a környező országokban figyelmeztetést jelent, legyen szó akár a médiáról, akár a Színház- és Filmművészeti Egyetemről - mondja a Vígszínházba sokadszor visszatérő rendező, Michal Dočekal, aki a történelem meghamisításáról rendezett most előadást. Interjú.

Emellett a tavalyi lazítás idején bemutatott két új előadás, Az öreg hölgy látogatása Rudolf Péter rendezésében és Az apa Valló Péter rendezésében is látható lesz. Utóbbi érdekessége, hogy a mű írója, Florian Zeller kapta meg a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, míg a filmadaptációban nyújtott alakításáért Anthony Hopkins nyerte el idén a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot. Andrét a Pesti Színházban Kern András alakítja. (A filmről ebben a cikkben írtunk.)

Lassan semmivé foszlik a külvilág - ezzel az alakítással érdemelte ki Anthony Hopkins az Oscar-díjat

Az időskori demenciáról különös perspektívából beszél Florian Zeller rendező és forgatókönyvíró: Az apa című, kétszeresen Oscar-díjas filmben egy, a nyolcvanas éveiben járó férfi darabokra hulló memóriájával és zavart tudatával követjük mi, nézők is a történteket. A főszereplőt alakító Anthony Hopkins pedig nagy alakítással és némi humorérzékkel enged bepillantást az apa elméjébe.

A Vígszínház emellett új, jövő évi bemutatókat is meghirdetett. Az évad első felében mutatják majd be Csehov klasszikusát, a Sirályt, amelyet David Doiasvili, a Grúz Nemzeti Színház igazgatója állít színpadra. A Pesti Színház új, kortárs bemutatója Sally Potter angol forgatókönyvíró és rendező vígjátéka, a Party lesz, amelyet Paczolay Béla állít színpadra. A darabról a közlemény azt írja: „Egy elegáns londoni házban baráti társaság gyűlik össze, hogy ünnepeljen: Janetet, a háziasszonyt pár órája választották meg a brit árnyékkormány miniszterévé. Úgy tűnik azonban, hogy minden jelenlevőnek van valami titka vagy éppen szenzációs bejelentenivalója. A vendégek egyre kevésbé figyelnek Janetre, lassan már nem is róla, nem is az ő sikeréről szól az este. Rejtélyes telefonhívások érkeznek, az egyik várva várt vendég pedig távol marad, és egyszer csak előkerül egy pisztoly is…”

A 2021/2022-es évad második felében további bemutatókkal készül a Vígszínház, valamint a járvány miatt részben elmaradt 125 éves születésnapot is megünneplik majd.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások