A varsói gyors mint orákulum?

A varsói gyors mint orákulum?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar-lengyel politikai hasonlítgatás kedvelt publicisztikai, elemzői fordulat. Utólag sok párhuzamot lehet találni, de ugyanígy jelentős különbségeket is. Jóslásra éppen utóbbi miatt nem ajánlott, a kifejezés mégis rendre felbukkan ilyen kontextusban is - olvasható az Urbanlegends.hu blogon.

A "varsói gyors" emlegetése, vagyis hogy Magyarországon lengyel mintára zajlik a hatalmi váltás, először az 1993-as lengyel és az 1994-es magyar választás között jelent meg. Jóslatként indult, s kezdetben a posztkommunisták újbóli felbukkanására vonatkozott, később azonban a két országbeli parlamenti választások hasonlóságainak metaforájává nőtte ki magát.

A kifejezés annak ellenére sem ment ki a divatból, hogy alapváltozata 2006-ban hirtelen elromlott: Lengyelországban ugyanis 2005-ben elbuktak a posztkommunista erők, míg Gyurcsány a következő évben, az SZDSZ-szel karöltve a hatalmon maradhatott. Vagyis a varsói gyors az 1994-es, 1998-as és 2002-es választások után váratlanul kisiklott, s a minta azóta a leglebutítottabb formájában - azaz a Történik-e kormányváltás lengyel mintára idehaza?-kérdésben - sem releváns.

Publicistáink azonban sokszor még ennél is messzebb mennek: írásaikban rendre további hasonlóságokat keresnek, a szemet szúró és lényeges különbségekkel mit sem törődve. Ha kíváncsi ezekre, kattintson az Urbanlegends.hu oldalra!

Hozzászólások