szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ön milyen munkát választana, ha egy jótündér felajánlaná, hogy bármilyen állást elintéz Önnek, csak kívánnia kell? A londoni Fortnum & Mason csemegebolt utazó csokoládékóstolói pozíciójára ez volna az utolsó lehetőség, a cég ugyanis már nem fogad jelentkezőket a világ legjobb állásaként elhíresült posztra. De ne ragadjunk le a csokoládénál, hiszen rengeteg hasonlóan izgalmas kihívást kínálnak a világ munkaadói.

Ha csupa kellemes tevékenységgel szeretnénk megkeresni az életben maradáshoz szükséges anyagiakat, kézenfekvő megoldás elmenni szállodaellenőrnek. Mert mivel is foglalkoznak e szakma képviselői? Nyilván rengeteget utaznak, hogy a luxushotelek szolgáltatásait és személyzetét vessék alá a maximalista, kényenc vendég szigorú tesztjének a világ egzotikus nyaralóhelyein. A valóság ennél azért kiábrándítóbb: a munkájukról beszámoló szállodaellenőrök állandóan panaszkodnak, és bizony nyomós érveik vannak. A szállodások rémeinek munkaideje gyakorlatilag az ébredéssel kezdődik (6 óra körül, hogy ellenőrizni tudják, kipucolták-e már a cipőjüket), egész napos megfeszített figyelemmel telik és az éjszakai bár készleteinek tesztelésével ér véget minden áldott nap, minden nap más hotelben. Magánéletre legfeljebb hétvégén van esélyük - ha egyáltalán haza tudnak utazni.
Sokan szeretnének felcsapni bútortesztelőnek is: a La-z-Boy Company azzal dicsekszik, hogy állítható támlás fotelei a világon legkomfortosabbak, mégpedig elsősorban a kitartó tesztelésnek köszönhetően. Ez a mindenképpen kényelmes, bár talán egy parányit unalmas munkakör a vállalat számára elsőrendű fontossággal bír, ám mivel relatíve csekély előképzettséggel is betölthető, ritkán kell hirdetés útján jelentkezőket toborozni. Jelenleg sincs felvétel, de azért érdemes néha ellenőrizni. 
 
Szintén főleg heverészésből áll az orvostanhallgatók kórházi gyakorlataihoz szerződtetett statiszták munkája. A FreelanceJobsNews.com ezt mindazonáltal elsősorban állástalan színészeknek ajánlja, mert a kórházi ágyakban végzett munka megköveteli, hogy az alkalmazott viszonylag élethű szimptómák eljátszásával serkentse a medikusok elméleti tudásának gyakorlativá konvertálását.
Más érdekes statisztamunkák állnak a vállalkozó szellemű japánok rendelkezésére: a szigetországban egész ügynökségek foglalkoznak álbarátok és álrokonok kiközvetítésével esküvőkre és más családi eseményekre, nem csekély díjazásért.  A fizetett vendégekre jónéhány ceremoniális feladat hárul, de munkájuk minden bizonnyal sok vidámsággal is jár - talán a temetéseken való részvételtől eltekintve.
A királyi házak viszont ma már nem tekinthetők ideális munkaadónak. Hiába a munkakörök könnyű munkát sejtető, gyakran középkori eredetű elnevezése, napjainkban az uralkodók háztartásai is modern vállalatokként működnek. A tongai királyság udvaribolondját elsősorban befektetési tanácsadóként foglalkoztatták (el is sikkasztotta az államkincstár egy részét), és a brit monarchiában sem sokkal jobb a helyzet. Az egykor a magyar nádoréhoz hasonló funkciókat ellátott Lord Chamberlain az udvar "vezérigazgatója", a Keeper of the Privy Purse (szabad fordításban: a magántarsoly őrzője) pedig a pénzügyi igazgatói posztot tölti be (a jelenlegi Keepert a KPMG-től csábította el az udvar), a valaha csak szimbolikus feladatokat ellátó királyi főistállómester pedig manapság az uralkodó gépkocsiflottájáért felel. Aki mégis kedvet érez magában ahhoz, hogy a angol királynő alkalmazásába lépjen, annak jó hír lehet, hogy a jelentkezésnél  a külföldi állampolgárság sem kizáró ok.
További rendhagyó munkalehetőségek tárháza a CoolJobs.com: jelenleg varrónőket és könyvelőt keresnek David Copperfield illuzionista turnéjához, játéktesztelőket a kaliforniai Electronic Arts-hoz, valamint - a szájt elnevezésével sajátos összhangban - számos különböző munkakörbe bárkit, aki hajlandó az Antarktiszon dolgozni.

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Gyorsan lecsaptak a libernyak.hu domainre

Gyorsan lecsaptak a libernyak.hu domainre

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit