szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bundestag elnöke, Wolfgang Thierse felszólította a török vezetést, hogy ítélje el azt a  kémpert, amelyet Ankarában öt német alapítvány munkatársai ellen kezdeményeztek. A németeket azzal vádolják, hogy "összeesküvést szőttek a köztársaság egységének és világi berendezkedésének szétzúzása végett".

A török állambiztonsági bíróság csütörtökön kezdte meg a pert, majd az eljárást január 30-áig elnapolták.  
   
Wolfgang Thiers, a német szövetségi gyűlés szociáldemokrata elnöke  szerint "ha a per bűnösség megállapításával ér véget, ez arculcsapása lesz mindazoknak, akik azon fáradoznak, hogy európai távlatokat nyissanak Törökország előtt" - mondta az Inforadio Berlin-Brandenburgnak. Thierse, aki szerint a per a török igazságszolgáltatás megfélemlítési kísérlete, érdekesnek nevezte, hogy a török politikai vezetés milyen magatartást tanúsít majd ebben az ügyben. A demokráciának ugyanis magától értetődő alkotóeleme a különböző alapítványok szabad politikai működése - jelentette ki.
A Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló ankarai Konrad Adenauer Alapítványon kívül a török hatóságok vádat emeltek a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közel  álló Friedrich Ebert Alapítvány, a szabaddemokraták (FDP) Friedrich Naumann Alapítványa és a zöldekkel kapcsolatban álló Heinrich Böll Alapítvány, valamint a Német Keleti Intézet munkatársai ellen. Bűnösségük kimondása esetén 15 évig terjedhető szabadságvesztés fenyegeti őket.
   
Wulf Schönbohm, az Adenauer alapítvány vezetője képtelenségnek minősítette a németek ellen felhozott vádakat, amelyek szerint az alapítványok Törökország céljaival ellentétes tevékenységet fejtettek ki. A vádiratban legalábbis nem tudtak felhozni tényeket e vád alátámasztására - jelentette ki. (MTI)

Menczer: Úgy tűnik, a külügyminiszter még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak a dokumentumok

Menczer: Úgy tűnik, a külügyminiszter még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak a dokumentumok

Nem rázta meg a járvány a drogkereskedelmet

Nem rázta meg a járvány a drogkereskedelmet

Szijjártótól vár válaszokat az utazó újságírók listázása miatt a MÚOSZ

Szijjártótól vár válaszokat az utazó újságírók listázása miatt a MÚOSZ