szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdődött Brüsszelben az EU-tagállamok külügyminisztereinek soron kívüli ülése, amely a tervek szerint a késő délután megnyíló rendkívüli csúcstalálkozót készíti elő. A soros görög elnökség által összehívott tanácskozás egyetlen témája az iraki válság ügyében követendő uniós politika, célja pedig a tizenötök "megrendült egységének" helyreállítása.

A találkozó kezdete előtt néhány órával Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy a fegyveres beavatkozás lehetőségének felvetése előtt valamennyi diplomáciai eszközt végig kell próbálni. Szerinte azonban "mindenki tudja, hogy szükségesnek bizonyulhat a háború", még ha a fejlemények egyelőre nem is jutottak el ebbe a szakaszba.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még április előtt háborút indít Irak ellen?
Jack Straw brit külügyminiszter a találkozóra érkezve azt mondta, hogy a válság rendezésére irányuló törekvéseket az erőszak alkalmazásának fenyegetésével kell alátámasztani. Ugyanakkor Straw sem tagadta, hogy az ENSZ-ellenőröknek esetleg több időre lehet szükségük, de úgy vélte, nem az idő a legfontosabb tényező, hanem Irak együttműködési készsége.
Joschka Fischer német külügyminiszter bízik abban, hogy a tizenötöknek sikerül közös nevezőre jutniuk a hétfői egyeztetéseken. A külügyminiszteri ülésre érkezve Fischer megjegyezte, hogy a múlt hónap végén ez egyszer már sikerült. Arra utalt, hogy a külügyminiszterek legutóbbi tanácsülésén a tizenötök elfogadtak bizonyos alapelveket, köztük azt, hogy az ENSZ-nek folytatnia kell az iraki ellenőrzéseket, Bagdadnak pedig teljes mértékben együtt kell működnie a világszervezettel.
"Az állam- és kormányfőknek mindent el kell követniük annak érdekében, hogy a csúcson sikerüljön közös álláspontot kialakítaniuk. Ehhez már most is jó alapok vannak, mert egy sor kérdésben adott az egyetértés. Ezek közé tartozik, hogy az iraki rezsimet le kell fegyverezni, az ENSZ-nek központi szerepet kell játszania a válság rendezésében, ellenőreinek pedig minden lehetséges támogatást meg kell kapniuk feladatuk elvégzéséhez" - nyilatkozta Solana, utalva arra, hogy ez arra is vonatkozik, ha több időre lenne szükségük. (MTI)

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

Rájöttek a tudósok, honnan származhat az arany, amit a világűrben találni

Rájöttek a tudósok, honnan származhat az arany, amit a világűrben találni

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes