szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A január 11-i - viharos, kaotikus és a Legfelsőbb Bíróság által később megsemmisített eredményű - rendezvénnyel szemben szombaton nyugodt, higgadt hangulatban tartották meg Budapesten a megismételt országos cigány elektori gyűlést, amelyen ismét a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) szerezte meg az Országos Cigány Önkormányzat mandátumainak zömét.

Az új OCÖ-be - két Lungo Drom-os (LD) jelölt kivételével - csak a DRK színeiben indulók jutottak be; az LD elnöke, aki az utolsó előtti helyen került a testületbe, az MTI érdeklődésére nem kívánt arról nyilatkozni, fontolgatja-e, hogy az előző tanácskozáshoz hasonlóan óvással él.
A négy és félezer, a tavaly októberi önkormányzati választások nyomán cigány képviselői mandátumot szerző elektor közül 2993-an regisztráltatták magukat a tanácskozásnak helyet adó Hungexpo-pavilonban, ahol - szemben a másfél hónappal ezelőtti, több órás procedúrával - percek alatt sikerült lebonyolítani a jelöltállításhoz és a választáshoz szükséges szavazásokat. A már januárban is egymással versengő két nagy tömb, a Demokratikus Roma Koalíció és a Lungo Drom választási szövetségének 53 jelöltje közül mindenki megkapta a szavazólapra kerüléshez szükséges 10 százalékos támogatást, a Pálfi Miklós vezette Harmadik Erő Szövetség 36 jelöltje közül csupán Raduly József, a 100 tagú cigányzenekar vezetője nem kapott ehhez elegendő voksot. Mellettük több kisebb formáció, valamint függetlenek által állított jelölt is felkerült a szavazólapra, amely végül 150 nevet tartalmazott; ezek kinyomtatása azért csúszott, mert az Országos Választási Bizottságnak (OVB) elvi jellegű állásfoglalást kellett hoznia egy kérdésben, mindkét nagy koalíció jelöltjei között szerepeltek ugyanis elektorok, akik olyan szervezet nevében szereztek kisebbségi önkormányzati mandátumot a tavaly októberi önkormányzati választásokon, amely a másik választási összefogás tagjaként indult.
A januárinál nagyobb apparátussal készült a megismételt cigány elektori gyűlés lebonyolítására az Országos Választási Iroda (OVI). Rytkó Emília, az OVI vezetője korábban azt mondta, "a választási iroda feltett szándéka, hogy a megismételt elektori gyűlés sikeresen érjen véget".
A január 11-i gyűlést a káosz jellemezte. A Lungo Drom (LD) szimpatizánsai obstrukcióval lassították, olykor meg is bénították a tanácskozás munkáját, s hosszabb ideig sem a korelnök Lakatos Menyhértnek, sem az OVB elnökének, sem az Országos Választási Iroda vezetőjének nem sikerült rávennie a résztvevőket, hogy munkára alkalmat nyújtó állapotot teremtsenek. Később Farkas Flórián, az LD vezetője az elektori gyűlés elhagyására szólította fel híveit, mivel az általa vélelmezett "csalások, jogsértések" ellenére az Országos Választási Bizottság két héttel későbbre nem volt hajlandó összehívni a rendezvényt. A Legfelsőbb Bíróság január 16-án hozott döntést arról, hogy - a szavazás idejére kialakult határozatképtelenség miatt - megsemmisíti az országos cigány elektori gyűlésen tartott választás eredményét és új tanácskozás összehívását rendeli el. (MTI)
Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

Elítélték a lovasíjászt, aki hasba lőtt egy nézőt egy bemutatón

Elítélték a lovasíjászt, aki hasba lőtt egy nézőt egy bemutatón