szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfőn 338 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással módosította a választási eljárási törvényt: az április 12-i, EU-csatlakozásról döntő népszavazáson a szavazóhelyiségek 21 óráig nyitva lesznek. A módosítás célja, hogy a referendum napján, amely szombatra esik, a szombatra vonatkozó szigorú vallási előírásokat betartó személyek is leadhassák voksukat.

A zsidó vallás szerint április 12-én 19 óra után néhány perccel ér véget a szombat, s akkor oldódnak fel azok a szigorú előírások is, amelyek az írás, a munkavégzés, a közlekedési eszközök használatának tilalmára vonatkoznak. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ezért Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez fordult, hogy április 12-én az urnák 19 óra helyett 20 óráig legyenek nyitva. Az Országgyűlés elé önálló képviselői indítvány formájában került a kérdés.
Göndör István (MSZP), az indítvány egyik előterjesztője a vitában hangsúlyozta: közös érdek, hogy a népszavazáson minél többen részt tudjanak venni; a másik előterjesztő, Böhm András (SZDSZ) úgy vélekedett, nem azért kell megszavazni a javaslatot, hogy többen menjenek el szavazni, hanem azért, mert ez így természetes. Lamperth Mónika belügyminiszter jelezte: a kormány támogatja mind az önálló indítványt, mind Salamon László fideszes képviselő módosító indítványát, amely tartalmi változást nem hoz, csupán az eredeti indítvány megfogalmazásán változtat. Salamon László (Fidesz) kifogásolta ugyan, hogy nem történt négypárti egyeztetés az ügyben, s leszögezte, hogy a Fidesz általánosságban nem támogatja a törvények egyedi esetekre tekintettel történő módosítását, de pártja támogatásáról biztosította az önálló indítványt. Salamon szerint egyszer vonta el az Országgyűlés a köztársasági elnök jogkörét a népszavazás napjának kitűzésekor, s "akkor is rossz időpontot tűztek ki". Herényi Károly (MDF) pártja támogatásáról biztosította az indítványt.
A választási eljárásról szóló törvény a mai szavazásig úgy rendelkezett: szavazni a szavazás napján 6 órától 19 óráig lehet; ha a helyi körülmények indokolják, a helyi választási bizottság, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elrendelheti, hogy a szavazás 5 órakor kezdődjék. (MTI)
Elfogták a rendőrök az indiaiakra támadó utolsó bácsalmási férfit is

Elfogták a rendőrök az indiaiakra támadó utolsó bácsalmási férfit is

Krimibe illő figurákkal állna talpra a patinás osztrák focicsapat

Krimibe illő figurákkal állna talpra a patinás osztrák focicsapat

Videón a különbség: így teljesít a Huawei új rendszere, ha egy androidos telefon mellé teszik

Videón a különbség: így teljesít a Huawei új rendszere, ha egy androidos telefon mellé teszik