szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Franciaországban a tavalyi államháztartási hiány a GDP 3,04 százaléka volt, azaz túllépte az EU stabilitási és növekedési paktumában meghatározott 3 százalékos limitet. Az illetékes miniszterek azonban közölték: jelenleg fontosabbnak tartják a gazdaság élénkítését, mint a 3 százalékos határ betartását.

Franciaország szerint a 3 százalékon felüli 0,04 százalékpont az egy tizedes pontosságú adatközlésben nem számít, a matematikai kerekítési szabályok szerint lefelé, vagyis 3 százalékra kerekíthető. Franciaország ugyanakkor hosszú távon kész tiszteletben tartani a hiány GDP-hez szabott arányával kapcsolatos kötelezettségét - közölte a kormányszóvivő a hírt bejelentve. Az idei hiánnyal kapcsolatban Párizs hivatalos becslést még nem közölt, de szakértők szerint a deficit a GDP 3,4 százalékát is elérheti, sőt, még több is lehet.
Az euróövezet pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum előírása szerint a tagállamok államháztartási hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. A szabály megsértőivel szemben a brüsszeli bizottság javaslata alapján eljárást kezdeményeznek, ami végső esetben súlyos, GDP-arányos bírság kirovásához is vezethet. Az Európai Bizottság részéről a 3 százalékot meghaladó hiánnyal kapcsolatos állásfoglalás legalább március 17-ig nem várható, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat akkor adja ki a francia hiánykalkulációval kapcsolatos értékelését.
Az EU-tagországok pénzügyminiszterei január közepén eldöntötték, hogy Németország ellen fegyelmi eljárást indítanak túl magas államháztartási hiánya miatt - amely tavaly a GDP 3,75 százaléka volt -, Franciaországot pedig figyelmeztetik, mert kockázatos, hogy hiánya túllépheti az euróövezeti tagság feltételét.
Franciaország eredetileg az idei évre a GDP 2,6 százalékának megfelelő államháztartási hiányt irányzott elő. A brüsszeli bizottság szerint ez nem változtat annak az előzetes figyelmeztetésnek az érvényességén, amelyet tavaly novemberben intézett Párizshoz a túl magas hiány miatt. Franciaország azonban már tavaly októberben jelezte, hogy az idén nem tudja 0,5 százalékponttal csökkenteni az államháztartás hiányát. Francis Mer pénzügyminiszter az utóbbi időben többször is kijelentette, a hiány "nem okoz álmatlan éjszakákat" neki, mivel jelenleg fontosabb a gazdaságösztönzés, mint a hiánycsökkentés. Alain Lambert francia költségvetési miniszter szerdán azt mondta, kérni fogja az EU-beli partnereket, hogy a stabilitási paktum előírásait kezeljék rugalmasan, a tekintettel a rendkívüli körülményekre. "Meggyőződésem, hogy az EU-beli partnerek egyetlen országot sem akarnak recesszióba taszítani a közkiadások problémái miatt" - mondta.
Franciaország hazai összterméke mindössze 0,2 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévben a harmadik negyedhez képest. Tavaly az egész évben 1,2 százalékkal növekedett a francia gazdaság, 1996 óta a leggyengébben. (MTI)
Ez történt: Csernobilban növekedett a kockázat

Ez történt: Csernobilban növekedett a kockázat

A Hamász vezetőjének otthonát bombázták éjjel

A Hamász vezetőjének otthonát bombázták éjjel

A Horthy-hódolat az Orbán-kultusz igazi mintája

A Horthy-hódolat az Orbán-kultusz igazi mintája