szerző:
MTI

Magyarországon már kérhető az a védőoltás, amely a pneumococcus baktérium okozta megbetegedések ellen véd, igaz az oltás csak teljes áron vásárolható meg – jelentette be Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

A pneumococcus - amely felelős lehet az agyhártya-, a tüdő-, a középfül- és arcüreggyulladásért - ellen adható védőoltásról elmondta, a hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél három oltást tartanak szükségesnek a szakemberek. A hat hónaposnál nagyobbak esetében két oltás javallott, az egy évnél idősebb gyermekek esetében pedig egy oltás is elegendő.

A vakcina ára 16 ezer forint, s a készítményt jelenleg nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - mondta a szakember. Július 30-ig kell azt a szakmai anyagot eljuttatni az Egészségügyi Minisztériumhoz, amelynek elkészítése reményei szerint megindokolja az OEP-befogadást. A gyermekgyógyász szerint az 50-70 százalékos támogatotti körbe kerülhet majd a védőoltás.

Újhelyi Enikő, a Szent László Kórház gyermek intenzív osztályának vezetője a betegségről és annak kialakulásáról, terjedéséről szólva elmondta: a pneumococcus baktérium az újszülött és kisgyermek orrüregében, garatában megtalálható anélkül, hogy bármiféle megbetegedést okozna, ám előre nem látható külső és belső tényezők hatására a baktérium "agresszívvé" válhat, amely előbb fül- és arcüreggyulladást, súlyosabb esetben, a vérárammal továbbjutva, agyhártya- és tüdőgyulladást, vérmérgezést is okozhat. A baktérium cseppfertőzéssel terjed és elsősorban a bölcsődékben, óvodákban járó gyermekek vannak kitéve a veszélynek - tette hozzá a főorvos.

A kockázati csoportokról Újhelyi Enikő elmondta: leginkább az öt évesnél fiatalabb, rossz szociális körülmények között fejlődő gyermekeknél alakulhat ki a betegség, de megbetegedést okozhat a gyenge immunrendszerű, szív- és érrendszeri kockázati csoportokhoz tartozóknál is.

A főorvos hozzátette: a világon évente több mint hétszázezer öt év alatti gyermek halálát okozza ez a baktérium, Magyarországon évente több ezer gyermeket betegít meg, akik közül mintegy ötvenen kapnak súlyos, életveszélyes fertőzést, amelyből felgyógyulva előfordul, hogy maradandó károsodást (siketség, epilepszia) szenvednek.

A pneumococcust - amely a streptococcus pneumonie baktérium rövidített elnevezése - már az 1800-as évek óta ismerik, és bár a baktériumnak 90 típusa ismert, közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

MTI Itthon

Még nem sikerült eladni a magyar vakcinát

Batiz András kormányszóvivő cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint már értékesítették volna a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcinát.

MTI Tech

Kombinált szűrés a Down-kór ellen

Újszerű, integrált és kombinált szűrésekkel az eddig alkalmazott módszerekhez képest jóval nagyobb biztonsággal lehet megállapítani, hogy egy terhességnél fennáll-e a Down-kór veszélye.

MTI Tech

Vérrendellenességet gyógyítanak génterápiával

Génterápiával sikerült első ízben meggyógyítani a vér egy veleszületett elváltozását Németországban, svájci kutatók részvételével, s az orvosok azt remélik, hogy az elv alapján más vérbetegségeket is kezelni lehet majd a jövőben.

MTI Plázs

Természetes védettség a tbc ellen

Genetikailag kódolt fehérje gátolhatja a tuberkulózis baktérium által okozott fertőzés átterjedését egyik családtagról a másikra, szoros együttélés esetén is, megakadályozva a tébécé kialakulását.

MTI Plázs

Antibiotikum helyett értágító

Az eddig ismeretlen eredetű Chron-betegség kialakulására találtak magyarázatot brit tudósok, s egyben a kezelési megoldásokra is javaslatot tettek.

hvg.hu Plázs

Összefüggés az autizmus és a védőoltások között

Egy új kutatás kimutatta, hogy az autizmus és a gyermekkori oltásokban alkalmazott higany között összefüggés lehet. Az amerikai orvosok és sebészek lapjában március elején megjelent cikk szerint, amióta kivonták a higanyt a gyermekkori vakcinák egy részéből, az autizmus és az egyéb idegrendszeri rendellenességek aggasztó növekedése nemcsak hogy megállt, hanem erőteljesen csökkent is – több, mint 22 százalékkal. A higany világszerte számos oltásban megtalálható, például az influenza elleni vakcinában is.

Újabb fehér oroszlán született Szegeden

Újabb fehér oroszlán született Szegeden

Újabb sztárokat jelentettek be a SZIN-re

Újabb sztárokat jelentettek be a SZIN-re

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Csányi és Mészáros két átlagos dollármilliárdos: középkorú férfi, aki szereti a focit

Csányi és Mészáros két átlagos dollármilliárdos: középkorú férfi, aki szereti a focit