szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyókúra sok esetben sikertelennek bizonyul - egy amerikai vizsgálatból most az is kiderült, hogy nem feltétlenül azért, mert a fogyókúrázó nem elég kitartó, sokkal inkább azért, mert nincs tisztában szervezetének működésével, a diétázás szabályaival, s nem pontosan számol a kalóriákkal.

A fogyókúrák 95 százaléka teljes kudarc, mert az egyén nem tudja, hogy a diéta lassítja az anyagcserét, mivel szervezete éhezésként éli meg ezt az állapotot, s épp ezért raktározni kezdi a zsírt. Amikor a diétázó leáll a kalóriaszegény étrenddel, a szervezetnek még mindig lassú az anyagcseréje, ezért sokkal hatékonyabban építi be a zsírt, mint a fogyókúra előtt. A kalóriaszegény étkezés következtében, ha fogyunk is, nem csak a zsírt veszítjük el, hanem az izmaink is leépülnek. A diéta felhagyásával viszont csak a zsírt szedjük vissza, az alak így előnytelenebb lesz, mint a fogyókúra előtt volt - figyelmeztettek az amerikai Johns Hopkins egyetem elhízással foglalkozó belgyógyászai.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a vizsgálatban résztvevők nagy többsége a kalória fogalmával sem volt tisztában. A megkérdezettek csaknem fele nem tudta, hogy számára mennyi a naponta fogyasztandó ideális energiamennyiség. Azok közül, akik megjelöltek valamilyen értéket, csupán 20 százalék adott helyes választ.

A válaszadók egy része csak a fehérjét, csak a zsírt, vagy csak a szénhidrátot jelölte meg enegiaforrásként. A felmérésben résztvevőknek mindössze egyharmada tudta, hogy mindhárom tápanyagból származik energia. Az amerikai lakosság 94 százaléka figyeli az élelmiszerek ismertető címkéjét, a kutatók szerint azonban a vizsgálat eredményéből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbben nem értik, mit is látnak a csomagoláson! 

A tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) égésekor felszabaduló energia mértékegysége a kilokalória (kcal, amit sokan röviden csak kalóriának mondanak). 1 gramm zsírból 9,3 kcal, 1 g fehérjéből 4,1 kcal és 1 g szénhidrátból szintén 4,1 kcal energia szabadul fel a szervezetben.

Az energiabevitel mennyiségének meghatározásánál az életkor, a biológiai nem, a fizikai aktivitás, a testmagasság és a testtömeg is befolyásoló faktor. Minden esetben az egyéni tényezők függvényében kell a bevitt energiamennyiséget meghatározni. Mindemellett, a szakértők szerint a sikeres fogyókúra érdekében az a megoldás, ha az érintettek nem a bevitt tápanyag mennyiségét csökkentik radikálisan, hanem a fizikai aktivitásukat fokozzák jelentős mértékben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Egy liter üdítővel 32 kockacukrot szopogatunk el

A boltokban kapható üdítőitalok némelyikében literenként 32 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, de még a főleg édesítőszerrel készülő light változatokban is lehet akár 14 kockacukornyi.

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

MTI Plázs

Diétával jól karban tartható a lisztérzékenység

A lisztérzékenység diétával karban tartható autoimmun betegség, amely minden századik lakost sújtja Magyarországon. Az életre szóló glutén intolerancia azonban nem tévesztendő össze a gabona allergiával.