szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kismamák táplálkozásában különösen fontos, hogy a napi energiamennyiség mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó ételekből álljon össze - olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének hírlevelében.

Terhesség idején a szélsőséges táplálkozási formák kerülendők, mert a baba egészséges fejlődéséhez minden tápanyagra szükség van. A kismamáknak leginkább arra kell figyelniük, hogy a szükséges kalória mellett megfelelő arányú és mennyiségű zsír, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag, valamint növényi és állati eredetű fehérje jusson a szervezetükbe.

Az állati fehérjék bevitelét főként tojás, tengeri hal, szárnyas, tej és tejtermékek fogyasztásával érdemes megoldani. A zsiradékok közül az ételkészítéshez elsősorban a növényi olajokat ajánlják a táplálkozási szakemberek a terheseknek is. A szénhidrátok közül az összetett szénhidrátokra kell helyezni a hangsúlyt, amelyeket elsősorban a gabona- és zöldségfélék tartalmaznak. A gabonatermékek közül a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből, grahamlisztből készült termékek fogyasztása ajánlott, mert ezek rosttartalma segít a várandósok körében gyakorta előforduló székrekedés megelőzésében is.

© sxc.hu
A kismamáknak napi 25-30 grammnyi rostfogyasztás javallott, ehhez a zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek és gyümölcsök szintén hozzájárulnak. Az ásványianyag- és vitaminszükséglet is megnövekszik a várandósság előtti állapothoz képest. A magasabb folsavbevitelnek főként az első 3 hónapban van nagy jelentősége a fejlődési rendellenességek megelőzéshez, mert a magzat részéről a kalciumigény a terhesség harmadik harmadában a legnagyobb. A megnövekedett vitamin- és ásványi anyag szükséglet egy része a változatos táplálkozással fedezhető. Az étrend-kiegészítő tabletta szedését csak orvosi konzultáció után kezdje el a kismama, az úgynevezett magzatvédő vitamint azonban már a terhességet megelőzően szokták ajánlani az orvosok.

A várandósok többségénél előfordul az úgynevezett kívánósság. A szakemberek szerint a vágyott élelmiszerről nem kell lemondania a kismamáknak, csak arra kell figyelniük, hogy az édességet – süteményt, csokoládét - ne valamely étkezés helyett, hanem utána fogyasszák. Hogy a jelentős súlygyarapodás a későbbiekben ne okozzon gondot, előnyben részesítendők a tej-, túró, illetve a gyümölcsalapú édességek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Az AIDS-tapasz sikeres első tesztjei

Sikeresen tesztelték Magyarországon a DarmaVirt, az új AIDS ellenes csodaszert, amelyet Lisziewicz Julianna 25 éve az Amerikai Egyesült Államokban (USA) élő magyar tudós cége fejlesztett ki – közölte szerdán maga a tudós az MTI-vel.

MTI Plázs

Kevés magyar anya szoptatja gyermekét

Magyarországon még mindig kevés édesanyja táplálja természetes úton gyermekét, az anyáknak csak 58 százaléka szoptatja csecsemőjét - közölte az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Plázs

Cukorbaj ellen álomterápiával

A késői fekvés és a korai kelés nemcsak a szemünket körülvevő karikák színén látszik, hanem a 2-es típusú cukorbaj kockázatát is növeli.

MTI Plázs

A zsírpárnák torzítják a röntgenképet

Az elhízott amerikaiak testén nem hatolnak át megfelelően a röntgensugarak, ezért a felvétel sok esetben nem kielégítő, és az is gyakran előfordul, hogy a túlsúlyos emberek nem férnek be a röntgengépekbe – derült ki a Massachusetts General Hospital munkatársai által végzett vizsgálatból.

hvg.hu Plázs

Teljes kiőrlésű fehér kenyér hódít Amerikában

Az amerikai élelmiszerpiacon egyre inkább közkedvelt egy újfajta gabona, mely hordozza a teljes kiőrlésnek köszönhető előnyöket, valamint rendelkezik a fehér kenyér étvágygerjesztő színével, ízével, és könnyű szerkezetével. A titok egy olyan, fehér korpájú búza, amely egészséges, és egészen finomra őrölhető.