szerző:
MTI

A kormány szigorítaná a gyógyszergyártók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketing tevékenységét - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány által elfogadott, a Parlamentnek pénteken benyújtott törvényjavaslat alapján az orvoslátogatók első regisztrációja után öt millió forintot, utána évente egy millió forintot kell fizetni a forgalmazóknak - mondta Horváth Ágnes. Az államtitkár elmondta, hogy a bevétel a gyógyszerkasszához folyna be. Megismételte: jelenleg közel 2800 orvoslátogató tevékenykedik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden 11 aktívan dolgozó orvosra egy orvoslátogató jut.

© sxc.hu
A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a gyógyszer-gazdaságosságról, a biztosítási felügyeletről és a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat. Horváth Ágnes megismételte, hogy a gyógyszer-gazdaságosságról szóló előterjesztés célja, hogy a gyógyszerpiac szereplői, a gyártók és forgalmazók is kivegyék részüket a közterhekből. A tervezet szerint a gyártók a biztosítóknak, mint egy nagy megrendelőnek, kötelezően fizetett árkedvezmény adnának, melynek mértéke 14 és 16 százalék között lenne.

A gyártók javasalatára originális és generikus felosztás helyett fixesített és nem fixesített termékeket különböztetnének meg. Az árkedvezmény mértéke a fixesített körben 14 százalék, a nem fixesített körben 16 százalék lenne. A gyártók akkor mentesülhetnének a befizetés alól, ha egyes termékeik termelői árát csökkentenék és legalább három évig a vállalt áron forgalmaznák.

Horváth Ágnes ismertette: jelenleg 32 gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszert tartalmaz az a melléklet, amelyet a gyógyszerforgalmazásról szóló előterjesztéshez csatoltak. Az egyes konkrét készítményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet határozná meg. Így egyebek mellett patikán kívül is forgalmazhatóak lennének a fájdalom- és lázcsillapítók, a vitaminok, egyes gyulladásgátló készítmények, orrcseppek, savlekötők, köptetők. Becslései szerint összesen 100-150 konkrét készítmény kerülhet ki a patikákból.

A szolidaritási díj kapcsán megismételte, hogy január elsejétől a nagyforgalmú patikák szolidaritási díjat fizetnek, amelyből a nehéz helyzetben lévő patikákat támogatnák. A díjat 30 és 50 millió forint közötti éves árrés-tömegtől fizetnék a patikák. A díj az árrés 0,5-2 százaléka lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A generikus gyógyszergyártás egyre nagyobb üzlet Európában

A belga UCB gyógyszergyár egyezményes ajánlattal felvásárolja a német Schwarz Pharma gyógyszergyárat. Az üzlet arra vall, hogy az európai gyógyszeriparban töretlen az egyesülési kedv, és továbbra is az utángyártó cégek a legnépszerűbbek a vevők körében. Az ajánlat 4,4 milliárd euróra értékeli a Schwarz Pharmát.

MTI Itthon

Hajthatatlan az MSZP az egészségügyben

Az MSZP elkötelezett az egészségügy reformja iránt, amelyek az érdemi változásokat szolgálják - mondta Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön.

Plázs

Kórház-magánosítás Nógrád megyében

Modellértékű lehet a szeptemberben eladott nógrádgárdonyi tüdőkórház. Ezúttal nem a meglévő újraszervezése a befektető feladata, hanem a romokon kell új intézményt kialakítani.

MTI Tech

Új fogamzásgátló férfiaknak

Az ondóvezeték művi elkötésének ideális alternatívája lehet az az apró szilikon dugó, amellyel az Egyesült Államokban kísérleteznek.

Plázs

Új eredmények a génkutatásban

A genetika és az informatika közelmúltban kötött házasságának az orvosi gyakorlatot alapjaiban átformáló legújabb eredményei is szóba kerülnek a napokban Budapesten rendezendő második immunogenomikai világkongresszuson.

MTI Plázs

Átfogó szűrés indul a gyógyszercsalások kiszűrésére

Néhány napon belül a gyógyszercsalások kiszűrésére országos bizottságot állít fel a francia kormány - jelentette be pénteken Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter a Le Parisien című párizsi napilapnak adott interjújában.

hvg.hu Plázs

Vesekő-zúzás kevesebb kényelmetlenséggel

A vese-, epe- és húgykövek vizsgálata és kezelése a páciens részére kényelmesebbé vált. A Siemens olyan többfunkciós litotripszia-rendszert fejlesztett ki, amely a kőzúzó és a diagnosztizáló asztal kombinációja. A litoszkópnak nevezett rendszer segítségével az urológusok röntgensugaras vagy ultrahangos képalkotást használhatnak vizsgálataikhoz, elvégezhetik a diagnózist, endoszkópos vagy lézer-irányítású beavatkozásokat hajthatnak végre, és köveket zúzhatnak. Sőt, az integrált lökéshullám még ortopédiai felhasználásra vagy fájdalom-terápiára is alkalmas.

MTI Itthon

Újabb akciókkal folytatják a tiltakozást a gyógyszerészek

Csütörtöktől különböző akciókkal tiltakoznak a gyógyszerészek a kidolgozás alatt álló, a gyógyszerellátást érintő törvényjavaslatok ellen, mivel azok véleményük szerint nem a betegek javát szolgálják - közölte Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara válságbizottságának elnöke.

Kamondy Ágnes a TRIP hajón folytatja visszatérését

Kamondy Ágnes a TRIP hajón folytatja visszatérését

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

Ismeretlen új vírusokat találtak a jégbe zárva Tibetben

Ismeretlen új vírusokat találtak a jégbe zárva Tibetben

Enyhítették a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét

Enyhítették a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét

Van egy ember, aki kettévágja a könyveket, és jó oka van rá

Van egy ember, aki kettévágja a könyveket, és jó oka van rá