szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A McDonald's Corp. konyháiban egy többéves tesztidőszakot követően bevezetik a transz-zsírsavaktól mentes olajat, a jól ismert hasábburgonya sütéséhez – jelentette be a gyorsétterem lánc. A vállalat azt egyelőre nem közölte, hogy valamennyi éttermében mikortól alkalmazza a saját fejlesztésű, egészségesebb olajat - írja a Newsmax.com

Többéves teszt után végül egy új olaj mellett döntött a McDonald's gyorsétterem lánc. Walt Riker szóvivő elmondta, hogy az alapos próbaidőszakot követően az olajjal jelenleg több mint 1200 amerikai étteremben sütnek, részleteket vagy pontos helyszíneket azonban nem adott meg.

Kérhetünk hozzá sültkrumplit is
© sxc.hu
Mint ismeretes, múlt hónapban elsőként New York városa hozta meg azt a döntést, miszerint betiltja a mesterséges hidrogénezett olajok alkalmazását az éttermekben, az átállás határidejét pedig július elsejére tűzte ki.

Az Oak Brook-i (Illinois) székhelyű vállalat már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy megfelel a szabályozásnak, ám ahelyett, hogy az eddigi mellett külön New York-nak szánt olajat is tartana, inkább bevezeti az egész ország területén az egészségesebbet. Riker elmondta, hogy az új olaj repce alapú, emellett szója és kukorica olajat is tartalmaz. Azzal kapcsolatban, hogy az olajváltás milyen hatással lesz a híres krumpli ízére, azt válaszolta: „Bizakodóak vagyunk a teszttel és az ízre vonatkozó eredményekkel kapcsolatban, a fogyasztóinktól kapott visszajelzések alapján.”

A McDonald's új olaj melletti elkötelezettségéről legelőször beszámoló Chicago Tribune szerint a vállalat 18 különböző olajat próbált ki több mint ötven féle kombinációban az elmúlt hét év alatt.

A McDonald's erős nyomás alatt van, mivel az artériákat eltömítő transz-zsíroktól mentesített olajra a kisebb versenytársak, mint a Wendy's International Inc., vagy a Yum Brands Inc.-hez tartozó KFC és a Taco Bell, már átálltak. A 22 milliárdos vállalat azonban óvatos, miután 2002. szeptemberében már megszegte a szavát, ugyanis akkor ígéretet tett egy új olaj bevezetésére, azonban a krumpli ízének megváltozása miatt mégis visszalépett.

Jim Skinner vezérigazgató két hónappal ezelőtt egy New Yorki konferencián elmondta, hogy az előrelépés egy kis időbe telik, mivel nem szeretnék kockáztatni sült krumplijuk minőségét, amiről a vállalat olyannyira ismert. A vállalat nem csak Amerikában vezeti be az egészségesebb olaj használatát, ám a mezőgazdasági termelés területi különbözőségei megkívánják az eltérő olajkeverékek kidolgozását.

Transzzsírsav: szív és cukorbetegséget okoz
A transzzsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyeket a telített zsírok kiváltására hoztak létre. Az előállítás során a növényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd felhevítik, melynek következtében az ugyanazon oldali kötések helyett a szénatomok között átellenes (trans) kettőskötések jönnek létre. Ettől lesznek kevésbé tekervényesek a molekulák. Egyes kutatások szerint a magas transzzsírsavat tartalmazó ételek szív- és cukorbetegséget okoznak. Mivel a részlegesen vagy teljesen hidrogénezett olajok a természetben nem léteznek, nagy kihívást jelentenek az emberi szervezet számára. Alkalmazásuk mégis elterjedt, mivel növeli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását.










HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!