szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában.

A mell – a prosztatához és a vastagbélhez hasonlóan – daganatának kialakulását ugyanis nagyban befolyásolja a hormonális egyensúly; magas ösztrogén, illetve alacsony progeszteron szint esetén jóval nagyobb az elváltozás megjelenésének esélye.

A Harvard egyetem kutatói több mint 90 ezres adatbázist vizsgáltak át - amely mellesleg a nők étrendi szokásait is tartalmazta – és úgy találták, hogy a vörös hús fogyasztása kapcsolatba hozható mellrák kialakulásának arányával.

A tanulmány szerint azok a nők, akik többször vesznek magukhoz vörös húsokat, általában túlsúlyosak, és gyakran dohányoznak is – ezek pedig mind növelik az esélyt a melldaganatra. A kutatók arra jutottak, hogy figyelembe véve ezt a két kockázati tényezőt, a vörös hús fogyasztása tovább rontja a helyzetet, és tovább fokozzák a kockázatot: „Reméljük, hogy eredményeink újabb okot adnak arra, hogy a nők csökkentsék a vörös húsok bevitelét szervezetükbe” – mondta Eunyoung Cho, a tanulmány társszerzője.

A Seattle-ben található Fred Hutchinson rákkutató központ munkatársa, Dr. Anne McTiernan szerint csupán a szóban forgó tanulmányra alapozva, még nem kell vegetáriánussá válniuk azoknak, akik csak alkalmanként esznek ilyen húst. McTiernan megkérdőjelezte, hogy a tanulmány résztvevői pontosan emlékeztek volna vissza az általuk elfogyasztott vörös hús mennyiségére. „500 gramm bélszín vagy három, 100 grammos hússzelet egyre megy, az emberek képtelenek meghatározni, hogy pontosan mennyit is ettek.”

Mike Adams, fogyasztóvédő, aki egyébként az Élelmiszeri figyelmeztetés (Grocery Warning) szerzője is, úgy véli: Cho felfedezései azt mutatják, hogy a fogyasztóknak fel kéne hagyniuk a vörös húsok evésével. Sőt, szerinte az eredmények a friss mellett a feldolgozott, csomagolt vörös húsokra is vonatkoznak.

„Nem leptek meg minket a kutatási eredmények, hiszen jól tudjuk, hogy a csomagolás során a húsok tartósságának megőrzése céljából hozzáadott vegyszerek rákkeltőek” – mondta Adams. Előző kutatások a vörös húsokat már kapcsolatba hozták a prosztata-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, és mellrákkal, valamint más egészségügyi problémákkal is „Azoknak az embereknek, akik el szeretnék kerülni a rákot, azt tudjuk tanácsolni, hogy hagyják abba a vörös húsok fogyasztását, és térjenek át elsősorban növényi alapú étrendre” – tette hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gazdaság

A szürkemarha meghódíthatja a nemzetközi húspiacokat

Miközben az EU marhahús importja 10 százalékkal nőtt és exportja 30 százalékkal csökkent tavaly, a magyar kivitel piaci lehetőségei legalább 2009-ig bíztatóak – hangzott el a XI. országos húsmarhatenyésztési tanácskozáson Keszthelyen.

MTI Plázs

A sok halhús káros a magzatra

Azok a terhes nők, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók.

euractiv.hu Plázs

Finomabb a boldog állat húsa

Megjelentek az egészségesebb és jobb minőségű táplálkozással kapcsolatos uniós tudományos kutatások első eredményei.

hvg.hu Plázs

Életet menthetnek az olajos halak

A halolajban található omega-3 zsírsav csökkenti a halálos szívritmuszavar, és a szívroham kialakulásának esélyét. Az olajos halak több embert menthetnek meg, mint a defibrillátorok – írja az American Journal of Preventive Medicine.