szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet a május 31-i "Dohányzásmentes Nap"-ot a passzív dohányzás visszaszorításának szenteli, mivel unióban évente 79 ezren, Magyarországon pedig több mint 2300-an halnak meg ennek következtében - mondta a Magyar Dohányzásellenes Koalíció (MDK) munkatársa szerdán Budapesten.

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató intézete (IARC) szerint annak az embernek, aki nem dohányozik, de dohányossal él együtt, 20-30 százalékkal nő meg annak kockázata, hogy a tüdőrák alakul ki nála. A munkahelyi passzív dohányzás 12-19 százalékkal növeli ennek kockázatát - közölte Szilágyi Tibor sajtótájékoztatón. Dohányzó és nem dohányzó házastársánál 25-30 százalékkal nő meg a koszorúér-betegség kockázata is, valamint a passzív dohányosoknál kétszeresére nő a szemfenék kóros elváltozásának (macula degeneratio) kockázata, mely végső soron vaksághoz vezet.

A passzív dohányzás különösen gyakran okoz légúti panaszokat és betegségeket. Súlyosbítja az asztmát és krónikus hörghurutot okoz. Csecsemőknél és fiatal gyermekeknél a dohányfüst növeli a hirtelen csecsemőhalál, a tüdőgyulladás, hörghurut, asztma és középfül-gyulladás kockázatát. A vendéglátó-ipari egységek, a bárok és diszkók a passzív dohányzás elszenvedésének leggyakoribb helyszínei. Egy 2001-2002-es európai vizsgálat szerint egy füstös diszkóban 4 órát eltöltve akkora dohányfüst-terhelést szenved el az egyén, mintha egy hónapig együtt élne egy dohányossal.

"Mindezek oda vezetnek, hogy évente az Európai Unió 25 tagállamában 79000 halálesetet okoz a passzív dohányzás, ebből 7000-et a munkahelyen, 72000-et pedig az otthon elszenvedett passzív dohányzás okoz.

Becslések szerint 2004-ben a passzív dohányzás következtében több mint 2300 ember halt meg Magyarországon, azaz körülbelül 10 százaléka az aktív dohányzás miatt meghaltaknak. Ez azt jelenti, hogy 10 dohányzás miatt meghalt magyar után egy passzív dohányos is meghal. A passzív dohányzás miatt meghaltak közül 1092-en sohasem dohányoztak.

Egyre több európai állam vezet be dohányzási tilalmat: Írország, Norvégia és Málta 2004-ben, Olaszország és Svédország 2005-ben, Belgium és Skócia 2006-ban, Litvánia, az Egyesült Királyság, Észak-Írország és Wales 2007-ben tiltotta meg a dohányzást a munkahelyeken és a közterületeken. Franciaország 2008. január 1-től csatlakozik a felsorolt országhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Egyedül nehezebb leszokni a dohányzásról

Nem dohányzó pszichológusok és egészségfejlesztők számára szervezett képzést az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) azért, hogy a tizenöt szakember a továbbiakban trénerként segítse a különféle munkahelyeken a dohányzásról leszokni kívánó csoportokat - derült ki az OEFI-program lezárulta után.

MTI Plázs

Kevesebb a Parkinson kóros a dohányosok között

A kávét kedvelők és a dohányosok ritkábban betegszenek meg Parkinson kórban, mint azok, akik nem rabjai e két szenvedélynek - állapították meg amerikai kutatók megerősítve a témával kapcsolatos néhány korábbi vizsgálat eredményét.

Hét nap

Északír dohánytilalom

Tilos a dohányzás hétfőtől a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországban nyilvános helyeken, köztük sörözőkben...

MTI Plázs

Alkalmi dohányzásból alkoholizmus lehet

A dohányzás és az alkoholbetegség gyakran együtt jár, de a kemény nikotinfüggőket sokkal kevésbé fenyegeti az alkoholizmus veszélye, mint az alkalmi dohányosokat - állítja egy új amerikai tanulmány.

MTI Plázs

Vakságot is okozhat a dohányzás

A dohányzás növeli egy súlyos, akár vaksághoz vezető betegség, az időskori makula-degeneráció kialakulásának veszélyét - állapította meg egy nemzetközi szervezet, amelyik 21 országban 55 intézményen keresztül tájékoztatja az embereket erről a betegségről.

Egy háziorvos és egy főnővér is meghalt koronavírusban

Egy háziorvos és egy főnővér is meghalt koronavírusban

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban