szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az otthonszülés helyett otthonos szülés, amit ajánlani tudok, mert a terhesség egy veszélyes folyamat - mondta Paulin Ferenc professzor, a Magyar Nőorvos Társaság Közép-Magyarországi Szekciójának elnöke.

A terhesség bármennyire szép, bármennyire élettani, egy nagyon veszélyes folyamat - mondta Paulin Ferenc, a Magyar Nőorvos Társaság Közép-Magyarországi Szekciójának alapító elnöke. A professzor hangsúlyozta: az esetek zömében nincs veszély, nincs szövődmény, de kis százalékban előfordul és súlyos, akut szövődményekkel jár.
 
Paulin Ferenc hangsúlyozta, hogy az orvostudománynak nincs olyan módszere, hogy meg tudná mondani, ki az, akinél biztosan nem lehet szövődmény. "Ha volna ilyen, akkor lehetne azt mondani, hogy nyugodtan szüljön otthon a kismama" - fűzte hozzá a professzor, aki - akárcsak a szakmai kollégiumból is sokan -, ellenzi az otthonszülést.
 
Paulin Ferenc beszámolt arról, hogy a külföldi tapasztalatok alapján, amire az otthonszülést támogatók előszeretettel hivatkoznak, ma már a világon mindenhol az a rendszer alakult ki, hogy lehet úgynevezett születés házat működtetni, ahova az orvos be se teszi a lábát, de ennek az egységnek kórházon belül kell lenni, mert ha bármilyen probléma történik, öt percen belül a műtőbe kerülhet a terhes anyuka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Otthonszülési vita

Nem akarja betiltani, de az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseinek szabályozására készül az...

Vélemény

Otthonszülés: engedélyre várva tragédia előtt és után

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, bábát, az otthonszülés egyik fő népszerűsítőjét, a Napvilág Születésház vezetőjét kérdeztük az otthonszülés jelenlegi helyzetéről. Beszélgetésünk után jött a hír, hogy egy harmincöt éves nyíregyházi anya újszülöttje szülés közben meghalt a születésházban. A budapesti főkapitányság eljárást indított a felelősség megállapítására. A doktornőt nem tudtuk ismét elérni. Ismertetjük az interneten megjelent beszámolóját a tragikus eset körülményeiről.

MTI Plázs

Engedélyeznék az otthonszülést

Hamarosan ténylegesen is legálissá válhat a törvény szerint eddig is engedélyezett otthonszülés, a miniszter felkérésére a szakmai kollégium ugyanis kidolgozza a szükséges szabályokat - írta a Népszabadság.

hvg.hu Plázs

Szabályozni fogja az otthonszülést az EÜ-minisztérium

Az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen féllegális tevékenység: az európai országokhoz hasonlóan nem tiltott, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva - írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium, amely szkmai protokollt készít az otthonszülésre.

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben