szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, kétségkívül ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések

Brit kutatók úgy vélik, megfejtették a szívbarát fokhagyma titkát. A titok nyitja az allicin, az az aminosav, amely a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidézi. Az allicin ugyanis kénes vegyületekre bomlik, s ezek reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel, ezáltal hidrogén-szulfidok képződnek, amelyek ellazítják a véredényeket. Ennek következtében a vér könnyebben áramolhat, a vérnyomás pedig csökken - olvasható a BBC honlapján.
 
A hidrogén-szulfidok kis koncentrációban a sejtek közötti kommunikációt is segítik. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fokhagyma rendszeres és ésszerű fogyasztása rendkívül egészséges, ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy a fokhagymapótló szereknek lehetnek mellékhatásaik. 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Mégsem védi a szívet a fokhagyma

A magas szív- és érrendszeri kockázattal élő betegek koleszterin és lipid anyagcseréjében, gyulladást jelző biomarkereiben a tisztított fokhagyma fogyasztása, illetve terápiás adagolása nem hoz létre bizonyíthatóan megmutatkozó pozitív változást.

MTI Plázs

Leküzdhető a magas vérnyomás

A Magyar Hypertónia Társaság országos kampányt folytat azért, hogy egyre több -magasvérnyomásban szenvedő - betegnél sikerüljön elérni az úgynevezett cél-vérnyomásértéket. A két éve zajló mozgalom eredményeként mára a korábbi 15-ről 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniások aránya.

MTI Plázs

Hogyan gyógyítható a magas vérnyomás?

Jelenleg egymilliárd ember szenved a világon a magas vérnyomástól, és számuk 2025-re meghaladja a másfél milliárdot. A probléma nem csak az egyre kövérebb nyugati lakosság körében tapasztalható, egyes afrikai országokban is terjed a betegség.