Horváth: minden nő menjen el szűrésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi tárcának az idén az egyik legfontosabb célja, hogy minél több nőt győzzön meg arról, menjen el szűrővizsgálatra - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

Felkérte a háziorvosi szakmai kollégiumot és az Országos Alapellátási Intézetet, hogy határozza meg a háziorvosok kompetenciáját a nők önvizsgálatának tanítására, az onkológiai szakkollégiumok pedig véleményezzék, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szűréseket - hangsúlyozta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.
 
Az érintett szervezeteknek három hónapjuk van arra, hogy válaszukat megküldjék. A mellrák és a méhnyakrák esetében igen fontos a megelőzés, az egyéni felelősség, vagyis az, hogy mindenki menjen el a szűrővizsgálatra, mert az emlőrák már 20-30 éves korban is előfordulhat. 
 
2008-ban a tárca költségvetésében 810 millió forintot különítettek el népegészségügyi programokra, ezen túlmenően 61 millió forinttal támogatják a rákbetegek szervezeteit, továbbá európai uniós pályázatokból 1,9 milliárd forintot fordítanak népegészségügyi programokra 2008-2009-ben.