szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Holland kutatók azonosítottak egy enzimet, amely az emésztőrendszer laboratóriumi szimulálása során képes volt a glutént (a gabonafélékben található, immunreakciót kiváltó fehérje frakciót) lebontani - írja a Gut szaklap januári száma.

Ha a klinikai próbák is igazolják hatékonyságát, az Aspergillus niger elnevezésű fekete penészgombából származó enzimet adalékként alkalmazhatják a glutént tartalmazó élelmiszerekben, amelyeket így a gluténérzékenyek is súlyosabb következmények nélkül fogyaszthatnának.
 
A gluténnel szemben való túlérzékenység során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik. A gluténérzékenységnek genetikai és környezeti oka van, jelenleg nem gyógyítható, szigorú gluténmentes diétával kell karbantartaniuk az érintetteknek.
 
C. Miltea és munkatársai a hollandiai Leiden Egyetem orvosi központjában vizsgálták a prolyl-endoproteáz nevű enzimet, és azt találták, hogy jelentősen felgyorsítja a fehér kenyérben lévő glutén lebontását. A kísérletben kilencven perc elteltével nem maradt azonosítható mennyiségű glutén, holott az enzim nélkül legalább 120 percig a gyomorban tartózkodik. Hasonló eredményt kaptak szokásos gyorséttermi étellel is.
 
Az enzimes kezelésnél a glutént alkotó glutenin és gliadin peptidek T-sejt stimuláló hatása is eltűnt. Ez azt jelenti, hogy az arra érzékenyeknél megszüntethető lehet vele a glutén allergén, toxikus hatása.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Diétával jól karban tartható a lisztérzékenység

A lisztérzékenység diétával karban tartható autoimmun betegség, amely minden századik lakost sújtja Magyarországon. Az életre szóló glutén intolerancia azonban nem tévesztendő össze a gabona allergiával.