szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A testhőmérséklet növelésével a páciensek ébersége is nőtt, így például forró italok fogyasztásával csökkenthető az elalvás kockázata a narkolepsziában szenvedőknél.

Az egészséges emberekben közvetlen összefüggés van az álmosság és éberség, valamint a bőr és testhőmérséklet között. Amikor napközben a belső testhőmérséklet magas, a bőr hőmérséklete alacsonyabb, ez pedig éberséget eredményez. Fordított esetben, amikor éjszaka a testhőmérséklet alacsony, a bőr hőmérséklete magasabb, ez szükséges ugyanis a pihentető, nyugodt alváshoz. A narkolepsziában szenvedő betegek esetében azonban a bőr- és testhő változása azonnali hatással van az álmosság/éberség egyensúlyára - olvasható a 'SLEEP' című szaklap februári számában.

A Holland Idegtudományi Intézet munkatársa Rolf Fronczek vezette azt a kutatást, melynek során nyolc narkolepsziás és kataplexiás beteget vizsgáltak meg. A kutatás során test- és bőrhőmérsékletük változtatásával figyelték az ébrenlét és alvás, valamint az éberség/álmosság állapotok közti átmeneteket.

A teszt eredményei szerint a testhőmérséklet növelésével a páciensek ébersége is nőtt, így például forró italok fogyasztásával csökkenthető az elalvás kockázata a narkolepsziában szenvedőknél. A bőrhőmérséklet esetében viszont inkább a hűtés ajánlatos. Annak csökkentésével a betegek éberebbek voltak, és ritkábban aludtak el.

"A mostani felfedezés segítségével talán új reményt adhatunk a narkolepsziában szenvedő betegeknek, akiknek életét nap, mint nap megkeseríti a betegség" - nyilatkozta Fronczek.

A narkolepszia hátterében az alvás-ébrenlét ciklust meghatározó kémiai folyamatok zavara áll. A narkolepszia elsődleges tünete a hirtelen, feltartóztatatlanul, legtöbbször rohamokban jelentkező nappali álmosság és elalvás. A betegséghez gyakran társul alvási paralízis, hallucináció és kataplexia is.  Körülbelül minden kétezredik ember narkolepsziás. A betegség nem genetikai eredetű, egy családban ugyanis nagyon ritka a kettőnél több beteg.
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni