szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A boldog házasság jótékonyan hat a vérnyomásra, míg a boldogtalan rosszabb, mint az egyedüllét - mutatták ki amerikai kutatók.

A második eredmény azért meglepő, mert az eddigi kutatások szerint a házasemberek egészségesebbek, mint az egyedül élők.
 
A kutatók 204 házasságban élő férfi és nő, valamint 99 egyedül élő személy esetét vizsgálták meg. A kísérleti alanyok vérnyomásmérő készüléket viseltek magukon találomra kijelölt időszakokban huszonnégy órán át. A házasságban élőkkel kérdőíveket is kitöltettek.
 
Minél nagyobb elégedettségről és összhangról számoltak be a házastársak, annál alacsonyabb volt a vérnyomásuk. Ám azoknál, akik elégedetlenségről számoltak be, a vérnyomás általában magasabbnak bizonyult, mint az egyedül élőknél.
 
Más kutatók is elismerték, hogy nemcsak a házasság ténye számít, hanem az is, hogy milyen az a házasélet, ha a vérnyomásról van szó.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A magas vérnyomás szellemi leépüléshez vezet?

A magas vérnyomással élő emberek körében nagyobb az enyhe kognitív gyengülés esélye, azaz nehézségeik lehetnek a gondolkodásban és tanulásban - állítja a Columbia Egyetem kutatóinak jelentése.

MTI Plázs

Oltással a magas vérnyomás ellen

Elképzelhető, hogy a jövőben a magas vérnyomást a naponta szedett sok tabletta helyett úgy kezelik, hogy a beteg időnként oltást kap. Egy svájci cég azt állítja, már közel van a kérdés megoldásához, de a szakemberek szerint ez a vélemény nem eléggé meggyőző.

MTI Plázs

Jelentősen csökkenti a vérnyomást a cékla

Napi fél liter céklalé jelentősen csökkentheti a vérnyomást. A cékla hasznos összetevői a nitrátok lehetnek, amelyek a leveles zöldségekben is megtalálhatók - vélik az American Heart Association online lapjában (Hypertension) publikáló kutatók.

MTI Plázs

Joghurttal a magas vérnyomás ellen

Ritkábban kapnak magas vérnyomást azok a nők, akik gyakran fogyasztanak zsírszegény joghurtot vagy más, hasonló tejterméket. E fontos táplálkozási tanács a világ egyik vezető orvosegyetemének, a bostoni Harvard University közegészségügyi intézetének legújabb tanulmányából származik.