szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

10.

10. Pisai ferde torony
„Szállj le a vonatról, menj el a toronyhoz, csinálj néhány fotót, aztán szállj fel a következő vonatra, és hagyd el gyorsan a várost” – javasolja a világhálón egy csalódott turista, aki ezek szerint nem nagyon lehetett elragadtatva Pisa eme nagyszerű csodájától. A dóm mellett álló campanile valóban nem sokban különbözik a középkori harangtornyok többségétől, legfeljebb csak abban, hogy már az építése elején csúnyán megsüllyedt a rossz talaj miatt, s aztán ebből a hibájából kovácsoltak erényt az élelmes helybeliek.

9. Brandenburgi kapu
A hidegháború idején a berlini fal része volt, korábban pedig egyszerű városkapu. A megosztottság és az egység szimbólumának egyaránt nevezhető építménnyel az a legtöbb látogató baja, hogy az év nagy részében építődaruk vagy reklámok takarják el, lefényképezni szinte lehetetlen.

8. Egyiptom piramisai
Négy és félezer éve állnak helyükön a hatalmas kőgúlák, amelyek megépítése még ma is emberfeletti feladatnak minősülne. De az is dicséretet érdemel, aki kibírja a környékükön tapasztalható rekkenő hőséget, és meg tudja úszni, hogy még egy kulcstartót se vegyen a százával ott rajzó szemtelen árusoktól.

7. Fehér Ház
Ha nem a világ legbefolyásosabb államának elnöke élne és dolgozna benne, a washingtoni Fehér Ház csak amolyan „tizenkettő egy tucat” épület lenne Amerikában. Néhány látogató szerint a jelenlegi lakója a legkiábrándítóbb benne, a többség viszont a rengeteg szigorító intézkedést kifogásolja, amely szinte élvezhetetlenné teszi az iroda végigtekintését.

6. Spanyol lépcső
A barokk Róma egyik legszebb építészeti alkotása a Piazza di Spagna tér tartozéka. A méltóságteljes lépcsősor valóban nagyon mutatós a képeken, ám ha nem a megfelelő időben látogatunk oda, akkor a prospektusok zöldellő növényei és színpompás virágai helyett csak a shoppingoló tömeget találjuk ott.

5. Szabadság-szobor
130 évvel ezelőtt a franciák ajándékozták New York-nak a Liberty Island-en található, ma már zöldes színű, ám a maga idejében még rezesen csillogó szobrot. 2001. szeptember 11. hatása azonban ezt is elérte: biztonsági okokból többnyire csak a talapzatára lehet felmászni, a tetejébe már nem sokakat egednek fel.

4. Las Ramblas
Barcelona több kilométer hosszú sétálóutcája szinte mesebeli hely – lehetne. Az éttermek és boltok azonban túlzsúfoltak, az utcán dolgozó bűvészek és mutatványosok produkcióinak színvonala pedig néha megkérdőjelezhető, a zsebtolvajok viszont annál magasabb szinten űzik a maguk mesterségét.

3. Times Square
A New York-iak fontos köztere megint csak egy érzéki csalódás következménye: a filmekben és a tévéhíradókban nagyon jól mutat, ám élőben az állandó csúcsforgalom és a piócaként ránk tapadó árusok miatt szinte elviselhetetlen.

2. Louvre
A híres párizsi múzeum, pontosabban a benne őrzött Mona Lisa nem véletlenül érdemelte ki az ezüstérmet. Aki azt hiszi, zavartalanul gyönyörködhet Leonardo nevezetes festményében, annak csalódnia kell: az 500 éves, éppen ezért eléggé megviselt, üvegfal mögött őrzött, kis méretű (mindössze 77×53 centiméteres) képet még le sem lehet normálisan fényképezni, hogy legalább ennyi nyoma maradjon a látogatásunknak.

1. Eiffel-torony
Mi más is szerepelhetne az első helyen, ha nem a francia főváros égbe nyúló nevezetessége? A maga korában még a helybelieknek sem tetszett, aztán megszerették a turisták millióit vonzó különleges építményt, amely állandóan túlzsúfolt, hihetetlenül drága, és valljuk be: valójában csak egy otromba vastorony.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

Figyelmeztet az erdészet, kerüljék el a túrázók a Rám-szakadékot

Figyelmeztet az erdészet, kerüljék el a túrázók a Rám-szakadékot