szerző:
travelline.hu

Amsterdam, Hollandia: Winston HotelA patinás, nagy múltra visszatekintő Winston Hotel Amsterdam...Amsterdam, Hollandia: Winston Hotel
A patinás, nagy múltra visszatekintő Winston Hotel Amsterdam vöröslámpás negyedében, a város legrégebbi utcájában található. A szálloda ma egy angol szállodacsoport, a St. Christopher tulajdonában van. A korábbi tulajdonos, a nemrég elhunyt Frans Verlinden alaposan kiaknázta az épület elhelyezkedéséből adódó lehetőségeket, és az 1980-as és 1990-es években bohém környezetet hozott létre az épület falai között, ahol jól érezték magukat a “prostituáltak, az újságírók, a filmesek, de legfőképpen a művészek”, akik mind gyakori vendégei voltak a szállodának, meséli a szálloda vezetője, Donald Kauwoh. Verlinden az art hotel irányvonalat akarta erősíteni, ezért felkérte Aldert Mantjét, hogy kollégáival alakítsák át a szobákat, és mindenhol kortárs dísztárgyakat helyezzenek el. Bár abban az időben a hotelt eléggé avatgarde-nak, sőt polgárpukkasztónak tartották – ahol a vendégek még halott állati tetemeket is láthattak kiállított tárgyként -, mostanra a stílusa sokkal visszafogottabbá vált.

Figyelemreméltó szobák: A rajzfilmek világát tükröző Playnation-szoba Adriaan Koster és Menno Schenk munkája, amelynek falain tekergő vonalakat és mintákat láthatunk, míg a mennyezeten egy labirintus, a sarokban pedig egy hatalmas, három dimenziós robot képe díszeleg. Madelein de Bruijn tervező az Energy szobát életnagyságú kapcsolótáblaként képzelte el: a sárga falakon vonalak futnak, az ajtón pedig az életveszély jele, egy villám látható. Warmoesstraat 129, 011-31/20-623-1380, winston.nl

Szingapúr: New Majestic Hotel
Amikor a hotel tulajdonosa, Loh Lik Peng úgy döntött, hogy felújítja a szállodát - amelyet négy Chinatownban álló, üzletként használt épületből hoztak létre 2006-ban -, az Asian Art Options nevű céggel együttműködve találta meg azokat a művészeket, akik a 30 szobában átfestik a falakat.
Figyelemreméltó szobák: Sandra Lee filctoll és akril festményei a Cheshire lakosztályban egy mondókás könyv báját idézik; az egyik képen egy vörös hajú kislány repül egy óriási teknős felé. Justin Lee három szobában eleveníti fel a pop kultúrát. A Da Jie ("Big Sister") nevű képen Mickey egér fülében a boldogság szimbólumai láthatók. 31-37 Bukit Pasoh Rd., 011-65/6511-4700, newmajestichotel.com. 

Berlin, Németország: Arte Luise Kunsthotel
A berlini fal leomlása után művészek vették be magukat a kelet-berlini Mitte kerületének neoklasszicista épületébe, hogy 1999-ben szállodaként nyithassák meg. A szobák átalakításában több tucat, főleg német művész működött közre. Ma összesen ötven szoba található az épületben, de 2003-ban egy új, üvegből és vasbetonból készült szárnyat adtak át, amelyben kilenc szoba van.
Figyelemreméltó szobák: Dieter Mammel hatalmas tölgyfaágyat helyezett el a Mammel Álma nevű szobában, hogy a vendégek átérezhessék egy kisgyermek nézőpontját. Thomas Baumgärtel a Királyi Lakosztályban alkotott felejthetetlent, Andreas Paeslack pedig a 300-as szobát a Szegény költő – a XIX. századi festő, Carl Spitzweg rusztikus szobáról készült festmény – 3D-s változatává alakította. Paeslack poszt-modern kikacsintással még nézőket is festett az egyik falra. Luisenstrasse 19, 011-49/30-28-4480, luise-berlin.com.


Fokváros, Dél-Afrika: Daddy Long Legs
A Daddy Long Legs-et átalakító költők, művészek és zenészek arra biztatják a vendégeket, hogy lépjenek interakcióba a berendezéssel. Kim Stern “Kérjük, ne zavarjanak” nevű szobájában például hat mikrofon van – egy még a zuhanyban is -, amelyek felerősítik éneklésünket. Ne féljünk, a szomszédokat nem fogjuk zavarni, mivel a hotel egy zenebolt felett található.
Figyelemreméltó szobák: Finuala Dowling, költő a dél-afrikai irodalom remekeivel töltötte meg a Palimpset szobát, ahol a kötetekben aláhúzta legkedvesebb versrészleteit, a vendégek pedig akár széljegyzeteket is készíthetnek a versek mellé. Bert Perpler Sürgősségi szobájában mindent vörösre festettek, és orvosi műszerek szolgálnak dekorációként. A hotel egyik legérdekesebb szobáját Andre Vorster készítette, a neve: Ön most itt áll. 134 Long St., 011-27/21-422-3074, daddylonglegs.co.za.

Nizza, Franciaország: Windsor Hotel

Bernard Redolfi – akit egy 1987-es művészek által berendezett szobákat bemutató belga kiállítás inspirált – évente egy művészt kért fel, hogy alakítsa át a Windsor egyik szobáját. A szálloda mai tulajdonosa saját unokahúga, Odile Payen-Redolfi, aki tovább folytatja a hagyományt. Mostaáig a hotel 57 szobájából 25 kapott új külsőt és berendezést.
Figyelemreméltó szobák: Raymond Hains, francia fotográfus három éven át lakott a 40-es szobában. Amikor 1995-ben kiköltözött, elhelyezte itt egyik portréját, amit a szobában készített, saját holmijai között. A 65-ös szobában Ben Vautier francia mondatokat fújt a falra piros, sárga és kék színű festékszóróval (“azt álmodtam, hogy beleszerettem a 17-es szobában lakó idegenbe”). Claudio Parmiggiani szabályos téglalap formából kocka alakúra “szabta át” a szobát, a fehér, alulról megvilágított ágyat középre helyezte, a falakat és a mennyezetet pedig arany levelekkel borította. 11 rue Dalpozzo, 011-33/4-93-88-59-35, hotelwindsornice.com.

Toronto, Ontario: Gladstone Hotel
Az 1889-ből származó híres parkdale-i szállodát eredetileg egy 13 gyermekes özvegyasszony működtette, de az asszony elszegényedett, s vele együtt a szálloda is a pusztulás közelébe került. Hat évvel ezelőtt azonban a Zeidler család, az építész Eberhard Zeidler és lánya Christina megvásárolta a leromlott épületet, hogy felújítsa. Megtartották a Viktória-korabeli gipsz stukkókat és a fapadlót, de ezen kívül minden mást megváltoztattak. Christina Zeidler, a kedvelt film- és videóművész helyi tehetségeket bízott meg azzal, hogy a 37 szobát megtervezzék, a felújítás befejeztével pedig a szálloda már nemcsak vendégek fogadására vált alkalmassá, hanem filmvetítések, és kortárs művészek kiállításainak megrendezésére is.
Figyelemreméltó szobák: A Faux Naturelle-ben Allyson Mitchell pszichedelikus hangulatú műszőrme falborítást tervezett, amelyen nimfák láthatók. A Snapshot nevű szobában Christina Zeidler játszik el a gondolattal, hogy a bútorokból egy erdő nő ki: egy közeli parkról készült felnagyított posztert helyeztek el az ágyvég fölé plexi keretben, majd összehajtogatták, mintha tangóharmónika lenne. 1214 Queen St. W., 800/531-4635, gladstonehotel.com.

Koppenhága, Dánia: Hotel Fox
2005-ben a Volkswagen megbízta az Eventlab nevű marketing céget, hogy újítsák fel a koppenhágai Park Hotelt az autógyártó cég legújabb Fox modelljének piaci bevezetésére. Az Eventlab nemcsak a szobákat kialakító művészek számára, hanem a szálloda személyzetének kiválasztására is pályázatot írt ki. A legtöbb nyertes elképzelés nemzetközi kreatív ügynökségektől érkezett, akiknek terveiben keveredik az ügyesség (amelyet a Nike-nak és az MTV-nek végzett munkákon keresztül csiszoltak tökéletesre), valamint a graffitik és a képregények világa.
Figyelemreméltó szobák: A Sleep Seasons szoba az ausztrál Rinzen cég munkája, amelyben egy sátrat és egy matracot találunk, valamint a négy évszakról készült festmények borítják a falat. A Monday (Hétfő) nevű szobát a norvég Kim Hiorthøy készítette, és nem ajánlhatjuk a rögeszmés megszállottaknak. Jarmers Plads 3, 011-45/33-95-77-55, hotelfox.dk.

Párizs, Franciaország: Hotel Amour

2006-ban André Saraiva graffiti művész és éjszakai bárok impresszáriója (akit M. André néven is ismernek), összeállt két üzletemberrel, Thierry Costesszel és Emmanuel Delavenne-nel, hogy megnyissák a húsz szobás hotelt az egykor kissé kopott Pigalle szomszédságában. André megbízta néhány művész barátját, köztük Terry Richardson fényképészt, hogy olyan szobákat tervezzenek, amelyekben nincs televízió, minibár, sőt telefon sem, ellenben a vendégek az éjjeli szekrényen iPodot, a fürdőszobában pedig Kiehl-termékeket találnak.
Figyelemreméltó szobák: Alexandre de Betak, a Victoria's Secret divatbemutatóinak egyik kreatív munkatársa tervezte a 401-es szobát, ahol igazi partin érezhetjük magunkat: a mennyezetre szerelt 200 diszkógömbnek köszönhetően az egész szoba fényárban úszik. A 405-ös szobában, amely M. André tervei alapján készült, a teljes falat polcok borítják, tele saját tervezésű (és esetenként furcsa) játékokkal és szobrocskákkal. 8 rue Navarin, 011-33/1-48-78-31-80, hotelamour.com.

San Francisco, Kalifornia: Hotel des Arts

Hero Nakatani, a szálloda igazgatója, megbízta a helyi galéria tulajdonosát, John Doffingot, hogy legyen a Hotel des Arts első kiállításának kurátora 2004-ben, majd felkérte Doffingot, hogy kutasson fel művészeket, graffiti festőket és hivatásos illusztrátorokat a szálloda 51 szobájának felújítására. A hotel folyosóin állandóan feltörekvő képzőművészek kiállításai láthatók.
Figyelemreméltó szobák: Jet Martinezt a mexikói indiánok képzeletvilága és színei inspirálták, amikor modern tündérmesét festett a 208-as szoba falára, ahol holdfény világítja meg az ezüst és aranylevelű fákkal, valamint békákkal és virágokkal teli erdőt. A 411-es szoba Dave Kinsey műve, amelyben egy férfi feje és torzója egy teljes sarkot beborít, az éjjeli szekrényre és az ajtózárak mellé pedig törzsi grafikákat festett. 447 Bush St., 800/956-4322, sfhoteldesarts.com, from 99 dollártól.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Hangulatkövető hotelszoba

A legnagyobb európai elektronikai cég, a Philips Simplicity-programjának ez a legújabb...

Ököllel ütötte és leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron

Ököllel ütötte és leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron

Dél-Korea kéri, hogy folytassák a kutatást a Hableány utolsó áldozata után

Dél-Korea kéri, hogy folytassák a kutatást a Hableány utolsó áldozata után

Antiszemita és rendőrgyalázó írásokat posztolt az egyik New Jersey-i lövöldöző

Antiszemita és rendőrgyalázó írásokat posztolt az egyik New Jersey-i lövöldöző

Az önkormányzati választás rondíthatott bele Ákosék borozójába

Az önkormányzati választás rondíthatott bele Ákosék borozójába

Úgy pörög az autógyártás, hogy az egész magyar ipart húzza magával

Úgy pörög az autógyártás, hogy az egész magyar ipart húzza magával

Radar360: Orbán a klímaváltozásról üzent, Mágától közpénzt kérnek vissza

Radar360: Orbán a klímaváltozásról üzent, Mágától közpénzt kérnek vissza