szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A fogínygyulladás egyik súlyos következménye, hogy a fogat támasztó szövet károsodása miatt a fog meglazul, majd kiesik. Agnes Berendsen, holland kutató kifejlesztett egy lehetséges megoldást erre a problémára.

Az amsterdami fogászati tudományos központ (ACTA) kutatási területe a fogíny rögzítő funkciójának regenerációs képessége. Berendsen itt végezte a kutatásait, kikísérletezett egy olyan háromdimenziós modellt, mely alapján bekövetkezhet a fogágyban elhelyezkedő szalagok regenerációja. Ennek mintájára a szervezetben lévő egyéb inak és szalagok újbóli felépülése és modellezése is lehetségessé válhat a későbbiekben.

A fogágyban szalagok vannak, amelyek a foggyökér és a környező szövetek között rugalmas kapcsolatot biztosítanak. Trauma, vagy gyulladás ezt a rögzítő szalagot károsítja. A Berendsen által kidolgozott modellben a szalagszövet sejtjeit különböző jelek aktiváló hatása éri. A fogíny sejtjeit egy kollagénhálózatba implantálták, mely a 3D-s modellben az eredeti mintájára mesterségesen kialakított fogíny és foggyökér. Berendsen reményei szerint az élő szövet sejtjeit is létrehozhatjuk ezzel a modellel.

A kollagénhálózat összetétele természetesen jelentősen befolyásolja a sejtek bizonyos tulajdonságait. A sejtek meghatározott kontrakciós erőt fejtenek ki, ezzel a körülöttük lévő szövetre nyomást gyakorolnak. A kollagén fontos jellemzője, hogy megfelelően illeszkedjen a környezetébe, így nem károsodnak a szomszédos szövetek.

A Berendsen-féle 3D-s modellben az illeszkedést a csont és a foggyökér felszínén lévő ásványi anyagok biztosítják. A foggyökérre erős nyomást gyakorolva, mely a rágás modellezésének felel meg, a 3D-s modellben sikerült elérni azt, hogy a felszíni ásványi anyagok elrendeződése megváltozott. A változás hatására aktiválódtak a sejtek, a nyomás erősségének megfelelő mértékben.

További kísérletek a sejtkultúrában kapott sejtreakciókat állatmodelleken fogják vizsgálni. Ha ott is hasonló eredményt észlelnek a kutatások során, akkor a későbbiekben az emberek gyógyításában is teret nyerhet a Berendsen-modell alkalmazása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Áttörés a fogászatban: tömések helyett újraépíthető fog

Eljön az idő, amikor a fogszuvasodást tömések helyett a fog újraépítésével kezelik. Az eljárás kiváltaná a jelenlegi lyukfoltozást, a fogzománc és a dentin – amelyek a test legkeményebb részévé teszik a fogakat – ugyanis felválthatnák az arany- és kerámiatöméseket.

hvg.hu Plázs

Fájdalommentes fogászat: tömés és fogékszer

Minden szájüregben találhatóak baktériumok, amelyek egy könnyen tapadó, láthatatlan réteget képeznek. Ez szuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet, megkeményedve fokkővé alakulhat. Alapos fogmosással azonban könnyen eltávolítható, a baj pedig megelőzhető.

MTI Plázs

Magyarország Európa fogászati központja

A Magyarországon külföldiek ellátására szakosodott fogászati rendelőkről közölt írást csütörtökön a Libération című napilap. Az apropót az Európai Bíróság közelmúltban meghozott döntése képezi, amelynek következményeként elképzelhető: néhány éven belül megvalósul a betegek "szabad áramlása" az Európai Unióban, azaz uniós állampolgárok bármely tagállamban igénybe vehetnek egészségügyi szolgáltatásokat a hazájukban fizetett biztosításért cserébe.