Ahol nincs korrupció - helsinki ajánló

Ahol nincs korrupció - helsinki ajánló

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A finn fővárosban élő Lilian szereti a lakásba épített szaunákat, a...

©

A finn fővárosban élő Lilian szereti a lakásba épített szaunákat, a biztonságos légkört, a korrupciómentes életet, és azt, hogy még a taxiban is lehet hitelkártyával fieztni.

Mióta vagy ebben a városban?
Helsinkiben 2006 szeptembere óta, de előtte már voltunk egy évet Jyväskyläben, ez Helsinkitől körülbelül 300 km-re északra helyezkedik el.

Mit csinálsz ott?
Éppen „gyesen” vagyok a 17 hónapos kislányommal.

Meddig maradsz még?
A férjemtől függ, lehet hogy a nyár végén Norvégiába, Osloba költözünk. Ha mégsem, akkor szeptembertől dolgozni fogok.

Mit szeretsz a legjobban abban, hogy ott laksz?
Azt, hogy a korrupció fogalma itt teljesen ismeretlen. Tisztaság, nyugalom van. Majdnem minden lakásban van szauna, amit átlag 2-3-szor használnak is egy héten, de minimum egyszer, szombat esténként. Az emberek fegyelmezettek, nem rohannak soha sehova, pár perc alatt bármilyen hivatalos ügyet el lehet intézni. A szociális ellátás „majdhogynem” tökéletes. Egy átlagpolgár is ki tud jönni a fizetéséből. Megengedheti magának, hogy saját kocsija, háza, és esetleg nyaralója is legyen, és évente kétszer el tud menni nyaralni. Viszont nagyon egyszerűen élnek. Minimál berendezés, és dekoráció, és semmi extrára nem költenek. Ez jellemző az öltözködésükre is, és az egész életvitelükre. Mindenki sportol, és nagyon tiszteli a természetet. Van nyári és téli szabadság, és a legtöbb munkahelyen jár „nyaralópénz”. Itt létezik a csúsztatott munkaidő. A lényeg, hogy a munka el legyen végezve. Tetszik még, hogy bank, illetve hitelkártyával mindenhol lehet fizetni, még taxiban és a piacon is. Ami pedig a legfontosabb: az emberek mentalitása teljesen más, ha éppen egymásról van szó. Senkit nem érdekel a politikai nézeted, és hogy melyik pártra szavaztál. Ez mindenkinek magánügye. Ugyanúgy tabu téma a fizetés is.

©

Mit szeretsz a legkevésbé ott?
Az időjárást, és az ételeket. Na meg persze, hogy minden nagyon drága. És hogy ugye alkoholt még mindig csak ALKO boltban lehet kapni. Az sem túl jó, hogy nyáron egyszerűen megáll az élet. Nyaralni csak repülővel lehet eljutni, míg Magyarországról akár kocsival is.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
Budapest, az épületek, a fülledt levegő, az hogy mindenki magyarul beszél, töltött káposzta, tejföl, csípős paprika, Nagycsarnok és magyar nyelvű lapok, rádió. 

Szerinted miért érdemes ebbe a városba utazni turistaként?
Ha valaki nem a hokimeccsek miatt látogat ide, akkor valószínűleg természetjáró. Helsinkit elhagyva meseszép látvány fogadja a turistákat. Úgy érdemes ide utazni, hogy ha van helyi ismerőse az embernek. Az igazi finn érzést csak így lehet megismerni. Persze biztos érdemes megnézni a templomokat is, de szerintem egy országot a lakói révén fedezhetünk fel igazán. Vicces, hogy ha valaki meglátogat minket, az első kérdés, hogy hogyan is kell szaunázni. Erre nincsenek szabályok. Vagyis van kettő: 1. Úgy szaunázz, ahogy jólesik! 2. Ruha nélkül! Itt nincs koedukált szauna. Nők külön, férfiak külön. Az pedig, hogy otthon ki kivel megy szaunázni, magánügy.

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató barátnak, ismerősnek?
Ha valaki meglátogat minket, az biztos, hogy először hokimeccsre fogjuk elvinni. Itt kultusza van a hokinak, és a játékosoknak is. Ha épp nyár van, akkor pedig elengedhetetlen egy hétvége valamelyik tó partján. Szaunázás, grillezés, úszkálás a hideg tóban. Horgászás, na és persze ami elengedhetetlen: vodka, vagy cider. Télen pedig a síelés. Ellentétben a közhiedelemmel itt a sífutás sokkal népszerűbb, mint a lesiklás. Nagy hegyek híján, télidőben a tavak körül vagy a tavakon sífutás a jellemző. Szintén érdekes lehet még Rovaniemi. A télapó ugyan nem itt lakik, hanem Korvatunturiban, viszont a hivatalos irodája itt van, itt lehet őt megnézni. Itt halad át az északi sarkkör, ami fel is van festve a földre. Jó program még a rénszarvas szán, a kutyaszán, vagy a jéghorgászat. Ez utóbbi csak nagyon kitartóak számára ajánlott. Legtöbbször -10, -40 fokos fagyban a tó közepén szélben órák hosszat ücsörögni, embert próbáló feladat. Na persze ha süt a nap, az teljesen más.

©

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Juhannus, azaz Szent Iván-éj, (ez egy éj nélküli éj) amit általában egy tóparti mökki-ben ünnepelnek, máglyagyújtással). A mökki egy tóparti nyaraló vagy nyári lak, ami szinte minden második finnek van. Ilyenkor teljesen kiürülnek a városok.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába benne van az útikönyvekben?
Ilyet nem tudok mondani. Ha bekerült az útikönyvbe, akkor biztos érdemes volt megnézni.

A lakóhelyed környékén (mondjuk 30-50 km-es körzetben) milyen látnivalókat ajánlanál?
Legelső egy hokimeccs, de ennek pont most nincs szezonja. Innen kb. 40 km-re van Porvoo, ami leginkább Szentendréhez hasonlítható. Hajókirándulás indul Helsinki belvárosából Kauppatori felé is. Aztán híres még az Olimpia Stadion, a Sziklatemplom (Temppeliaukion kirkko), a Piactér (Kauppatori), a Finlandia Palota (Finlandiatalo), a Szenátus tér (Senaatintori) és a Székesegyház (Tuomiokirkko), a bevásárló utca kávézókkal (Esplanadi), valamint az Uszpenszki-katedrális Orthodox (Uspenskin katedraali) is errefelé.

Van-e kedvenc kávézód, éttermed, szórakozóhelyed? Milyenek?
A kávé nem üti a csillagos ötöst itt, de mára már megszoktam. Inkább az internacionális nagy kávézókat részesítem előnyben. A szórakozás itt nem feltétlenül a diszkót jelenti. Főleg nem az én korosztályomnak. Tipikus szombat esti program, a szaunázás sörrel és grillezéssel baráti körben a kertben. Például a hétvégén a férjem 30.-ik születésnapját ünnepeltük. Hajót béreltünk, ami a Päijänne tavon vitt minket át, kb. 25-30 emberrel, közben megálltunk egy kis szigeten, ahol szaunáztunk. Ez egy tipikus szórakozási forma errefelé. A fiatalok körében népszerűek a zenei fesztiválok (pl: Himos), vagy éjszakai klubbok (pl: Onnela, Kaivohuone, LUX, Giggling Marlin), ahol viszont nem ritka hogy korhatáros belépés van. A Giggling Marlinban 23 év a korhatár, elég furcsa. 

©

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
Itt nem kell félni attól, hogy kirabolnak, vagy elcsapnak egy útkereszteződésben, viszont a szórakozás itt nagyon drága. Étterem, bárok, mozi, taxi, minden drága. Aki kis költségvetésből dolgozik, az hozzon hidegélelmet magával. A tömegközlekedés elég jó, bár kissé drága: 1 vonaljegy 2,2 Euró Helsinkiben.

Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat?
Legyen nála elég meleg ruha. Itt van egy mondás, hogy "nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruha". A gyerekeket a bölcsiben még ítéletidőben is kiviszik a levegőre! Legyen az hó, szakadó eső, szél vagy fagy, ki kell menni a szabadba a finneknél. Továbbá jó tudni, hogy itt nem szokás puszit adni. Ne ijedjen meg a turista, ha valaki átöleli, itt ez a szokás. A cipőt azonnal illik levenni, ahogy belépünk valakihez. A finnek szeretik a magyarokat. Főleg a magyar ételeket, borokat. Ha valaki vendégségbe megy, vigyen magával egy kis "apróságot". A hála nem marad el.

Te hová szeretnél elutazni?
Valami meleg helyre. Tengerpartra.

-p-

Hozzászólások