szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A pihenni vágyó közönség kívánságait tucatnyi szakma...

Különös nyári munka
©

A pihenni vágyó közönség kívánságait tucatnyi szakma képviselője figyeli a nap minden percében. Azonban vannak olyanok, akiknek munkáját még az extravagáns üdülőhelyek sokat látott alkalmazottai is megbámulnák.

Szállodai sólymász
Vajon mi sugározhatna több eleganciát és exkluzivitást, mint egy nagy ragadozó madár? A Santa Barbara-I Biltmore Four Seasons-ben két hetente megjelenik a solymász, hogy tollas “kollégájával” elhessegesse a sirályokat az elegáns Coral Casino Beach-ről. Módszere ráadásul teljesen békés, ugyanis nem rendez vérfürdőt, csupán néhányszor végigsétál a strandon, karján egy sólyommal, ölyvvel, vagy bagollyal. Ez általában kellő fenyegetés a sirályokra nézve, akik egyébként zavarnák a vendégeket.

Reptéri vadász
A zürichi reptér egyik legtöbb problémát okozó biztonsági problémáját nem a terroristák, vagy a csempészek jelentik, hanem a különböző kiszámíthatalan vadállatok. Egy-egy kifutópályára tévedő nyúl, őz, vagy akár vaddisznó ugyanis komoly veszélyforrást jelent a légiközlekedés számára. Ennek elhárítására három fegyveres vadász járőrözik a reptér körül, s figyeli a tollas, vagy négylábú betolakodókat. Nincsenek egyedül, az amszterdami Schiphol reptéren ugyanis egy távirányítású robotsólymot tesztelnek hasonló célból, a houstoni George Bush Intercontinental reptér körül pedig 800 önkéntes lóháton kergeti a szarvasokat, prérifarkasokat, vagy ürgéket, amelyek a kifutót szemelték ki napozóhelyül.

Kókuszdió-biztonsági mérnök
A S. Thomasban található Ritz szálloda egyik alkalmazottja nem a vendégek szórakoztatására kapaszkodik fel a fák törzsén. Az ő feladata leszedni a már érett kókuszdiókat, nehogy azok lezuhanva anyagi kárt, vagy sérülést okozzanak. Ha pedig már úgyis felmászott szüretelni, egyből meg is kínálja az érdeklődő vendégeket egy kis friss kókusztejjel.

Karaoke-taxisofőrök
Helsinkiben nem kötelező diskurálni a taxissal, viszont az Arla Kulmala által 2003-ban alapított vállalat autóiban szinte kötelező énekelni. A járművekbe 8-13 ember fér el, akik egy 5000 dalt tartalmazó rendszerből választhatnak. A cég olyan népszerű let a fiatalok körében, hogy sokan csak azért szállnak be egy-egy ilyen taxiba, hogy a belvárosban fel-alá járva bulizhassanak egyet.

Csatorna-idegenvezető
A párizsi csatornamúzeum azóta népszerű turistacélpont, hogy a XIX. Században megnyitotta kapuit az erős gyomrú, a csípős szagokat toleráló vendégek előtt. Napjaink idegenvezetői általában a csatornázási vállalatnál dolgoztak korábban, s úgy ismerik a végeláthatatlanul kanyargó csöveket, mint a tenyerüket. Figyelem! Nyáron jóval intenzívebb szagélményre kell számítani!

Illemrendőr
Velencében nem csak a galambok okoznak fejfájást az elöljáróknak, hanem a léha turisták is, akik nem átallanak félmetelenül sétálni az utcán a nagy melegben, leülni a járdák szélére, vagy akár nekiállni étkezni a csatorna partján. Tavaly nyár óta mintegy 50 “önkéntes angyal” járja a várost, akik kedvesen figyelmeztetik a helytelenül viselkedő látogatókat a helyes modorra. Bár ez nem hangzik túl meggyőzően, az “angyalok” akár a rendőrséget is hívhatják, ha valaki ellenszegülne jótanácsuknak.

-JB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet