szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A botulinum toxin - közismert nevén botox - injekció segíthet megelőzni a migrént azoknál a betegeknél, akik rendszeres, a szájon át szedhető gyógyszerek által alig-alig kezelhető migrénes rohamban szenvednek - állítják amerikai kutatók.

Roger Cady és Curtis Schreiber, a springfieldi fejfájásközpont munkatársai hat hónapon át tanulmányozták a botoxinjekciók hatékonyságát és biztonságát migrénes betegek esetében. A kontrollcsoportjukban résztvevőket placebóval kezelték. A botox "jótékony, bár korlátozott hatással van a migrénroham gyakoriságára, ám nem hatékony a fejfájás súlyosságának csökkentésében" - írták a Headache című szaklapban megjelent tanulmányukban. 

A migrént gyakran emlegetik az erős fejfájás szinonimájaként; a 20-50 közötti nők körében a leggyakoribb. Rohamok formájában jelentkezik, amelyek 4 órától 3 napig tarthatnak és havonta többször ismétlődhetnek. A fájdalom általában lüktető, görcsös jellegű, szinte mindig hányinger, de legalábbis étvágytalanság, máskor hányás, a külvilág ingerei (fények, hangok, szagok) iránti fokozott érzékenység kíséri. A betegek többsége nehezen vagy alig tudja ellátni napi teendőit.

A botoxszal kezelt betegeknél kevesebbszer fordult elő a fejfájás, és kevesebb fejfájásos napot regisztráltak, mint a placebóval kezelt pácienseknél. Sőt a botox "mérhetően pozitív hatással volt életminőségükre" - magyarázták a kutatók. Például a fejfájás hatása tesztben, amely során mérték például a fájdalmat, a fáradtságot, az észlelést, a szorongást, a botoxszal kezelt betegek jelentősebb javulást mutattak, mint a placebóval kezeltek. A kutatásvezetők úgy vélik, hogy a botox "hasznos kezelési mód lehet a fejfájásos betegek számára abban az esetben, ha más migrénmegelőző szerek nem válnak be". 
 
A botulinum toxin a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin, amely az idegrendszerben az ingerület-átvitelt zavarja meg. Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz. A neurológiában egy engedélyezett gyógyszer, különböző mozgászavarokban használják kis adagban, helyileg alkalmazva. A szépségipar egyre nagyobb arányban használja: az arcbőrbe fecskendezve a botox megbénítja a mimikai izmokat, így azok képtelenek lesznek ráncok kialakítására. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

A botox tönkreteszi az amerikai színésznőket?

Az Independent című brit lap egyik szerzője szerint a fiatalságot jelképező ránctalan arc iránti vágy miatt szakmailag hátrányba kerülnek az amerikai színésznők az európaiakkal szemben.

Medipress Plázs

Botox: az egész testben szétterjedhet

A The Journal of Neuroscience szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a plasztikai sebészetben népszerű, ránctalanítóként alkalmazott botulinum toxin - ismertebb nevén a botox - miután azt a bőrbe befecskendezték, elvándorolhat a szervezetben a központi idegrendszerbe.

Medipress Plázs

Milyen mellékhatásokat okozhat a botox?

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) jelentései szerint a Botox Cosmetics termékei számos nem kívánt mellékhatást okozhatnak, köztük súlyos légzési elégtelenséget és bizonyos esetekben halált is.

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot